U svom domu u američkom mjestu Pocantico Hills umro je David Rockefeller. Preminuo je jutros po lokalnom vremenu, a imao je 101. godinu. Rođen je, naime, 12.06.1915. godine. Fraiser P. Seitel, predstavnik za javnost familije, potvrdio je smrt, piše New York Times. Umro je u snu i to od zatajenja srca.

Rockefeller je poznati američki bankar i jedan od najpoznatijih milijardera na svijetu. Prema podacima časopisa Forbes, njegova imovina vrijedi preko 3 milijarde dolara.

Rockefeller je najmlađi od šestero djece Johna Rockfellera, a nakon smrti svoje braće i sestara ostao je posljednji predstavnik svoje generacije. Preminuli je sin Johna Rockefellera Juniora, a unuk Johna Rockefellera seniora, osnivača naftne kompanije Standard Oil.

Dinastija Rockefeller obogatila se u drugoj polovici 19. stoljeća upravo preko poslovanja Standard Oila, najveće naftne kompanije svog doba.

Sam David svjetski je poznat postao kao voditelj Chase Manhattan banka, banke koja je bila poznata kao "Davidova banka". Kao uticajan milijarder, David Rockefeller djelovao je i u politici. Brojni su američki predsjednici koji su ga primali i tražili njegove savjete.