Vasti grada Bayan Nura u Kini u nedjelju su izdale upozorenje stanovništvu, dan nakon što je jedna bolnica prijavila slučaj sumnje u pojavu bubonske kuge. Izdano je upozorenje trećeg stepena od 4 moguća.

Upozorenje se odnosi na zabranu lova i konzumiranja životinja koje bi mogle biti zaražene kugom. Stanovnici se pozivaju da prijave sve slučajeve za koje sumnjaju da se radi o kugi, kao i pojavu slučajeva groznice bez jasnih uzroka.

POVEZANO
Epidemija ilustracijaVratila se NAJSMRTONOSNIJA BOLEST ČOVJEČANSTVA: Doktori šokirani, strahuju od epidemije!

Vlasti pozivaju stanovnike da prijave i sve uočene slučajeve bolesnih ili uginulih glodara. Upozorenje je uslijedilo je nakon što su u jedanaestom mjesecu prošle godine među stanovništvom provincije u kojoj se nalazi spomenuti grad prijavljena četiri slučaja kuge, ukljućujući dva slučaja plućne kuge, smrtonosnije verzije te teške bolesti.

Bubonska kuga, u srednjem vijeku poznata kao "crna smrt" jako je zarazna i najčešće smrtonosna bolest koju šire glodari. Epidemija je u 14. stoljeću rezultirala smrću 30 do 60 posto stanovnika Starog kontinenta. Pojava kuge u Kini nije rijetkost, ali njeni epidemijski razmjeri sve su rjeđi. Zemlja je od 2009. do 2018. prijavila 26 slučajeva zaraze bubonskom kugom i 11 smrtnih ishoda.

POVEZANO
Epidemija DZ 3OVAJ VIRUS JE 100 PUTA OPASNIJI OD KORONE: Ubija do 90% posto ljudi koji ga dobiju, još nema lijeka

(Doznajemo.com/www.vecernji.hr)