Kad se američki predsjednik Donald Trump vozio prema njujorškom East Riveru kako bi se obratio pred UN, nivo osiguranja bio je bez presedana. Još u nedjelju, pripadnici Tajne službe doveli su u New York najnoviju u dugoj seriji specijalno izrađenih i dizajniranih predsjedničkih limuzina.

Jedno kao i prethodni automobil, koji je ušao u službu 2009. godine, za vrijeme predsjednikovanja Baracka Obame, odnosno njegove inauguracije, nova limuzina ima nadimak «The Beast» (Zvijer). Imajući u vidu težinu vozila, koja iznosi nešto preko 9 tona, taj je nadimak sasvim prikladan.

Trump limuzina

Foto: Kad se američki predsjednik Donald Trump vozio prema njujorškom East Riveru kako bi se obratio pred UN, nivo osiguranja bio je bez presedana

S namjerom da izgleda kao izdužena verzija Cadillaca XT6 sedana, to je jedno od 12 vozila koja su kupljena u okviru ugovora procijenjenog na 15,8 miliona dolara i dizajniran je tako da zaštiti predsjednika od bilo kakvog zamislivog napada od strane terorista ili atentatora. A ako je predsjednik ipak povrijeđen, «Zvijer» ima širok spektar medicinskih potrepština, uključujući i frižider pun zaliha krvi, one krve grupe kakvu ima i Trump!

Zaštita američkog predsjednika nikad nije lagan posao, neki od njih su uostalom već i bili žrtve atentata, a posebno je taj zadatak težak u modernoj eri kada se štićena osoba može naći na meti raznovrsnih oružja, sve do raketnih bacača.

Vjeruje se da najnovija verzija «Zvijeri», koja je naručena od strane Tajne službe 2014. godine ima u sebi kombinaciju cijelog niza tehnologija, uključujući modifikovanu platformu sa General Motorsovog «Chevrloet Kodiaka».

Trump limuzina

Foto: Najnovija verzija «Zvijeri» se bazira na modifikovanoj platformi sa General Motorsovog «Chevrloet Kodiaka»

Tu je i kombinacija  čelika, aluminijuma i keramičkih zaštita, svaka fokusirana na različitu vrstu moguće prijetnje. Tajna služba, naravno, ne otkriva sve detalje, ali se vjeruje da vanjski «oklop» limuzine ima najmanje 20 cm, sa prozirnima u više slojeva debelim 12,5 cm, što čini težinu vrata ovog automobila jednakom kao i u avionu 757.

Dodatno, vozilo je opremljeno zaštitom protiv biohemijskih napada, jednako kao i s posebnom vrstom guma, koje omogućuju vožnju i nakon što su pogođene iz vatrenog oružja. Postoji tu i cijeli niz trikova poput onih iz filmova o tajnom agentu 007 Jamesu Bondu – iz auta se može ispustiti dimna zavjesa, suzavac ili ulje koje bi učinilo da vozila koja eventualno proganjaju «Zvijer» naiđu na klizavu podlogu i njihovi vozači izgube kontrolu na cesti. Čak se i ručke za otvaranje vrata mogu iznutra elektrificirati, tako da strujni udar pogodi onoga ko bi eventualno neovlašteno pokušao otvoriti vrata!?

Trump limuzina

Foto: Američki predsjednici bili su već žrtve atentata, kakav je onaj u Dallasu 22. novembra 1963. godine, kad je ubijen JFK

U limuzini se također nalazi i cijeli niz komunikacijskih tehnologija, uključujući, između ostalog, i mogućnost da se pošalju kodovi i «pritisne crveno dugme» potrebno za aktiviranje američkog nuklearnog oružja.

Trump limuzina

Foto: Donald Trump iz svoje limuzine može aktivirati nuklearni potencijal SAD

Sa sedam sjedišta unutra, «posljednja linija odbrane» su sami specijalno obučeni pripadnici Tajne službe, «do zuba» naoružani lakim oružjem. «Zvijer» je tradicionalno u pratnji konvoja zaštitnih vozila i «falangom» službenika Tajne službe. Tu je također i `bekap` limuzina i specijalno komunikacijsko vozilo, piše NBC News.

Trump limuzina