Stefan Novaković dvogodišnji je dječak iz Istočnog Sarajeva koji boluje od Opstoklonusa mioklonusa, izazvanim neuroblastonom, tumorom koji se nalazi na kičmenoj moždini, a za njegovu operaciju, u jednoj od poznatih klinika u Turskoj, potrebno je sakupiti 19.000 eura.

U ovaj iznos nisu uključeni troškovi terapija koje bi trebale uslijediti nakon operacije, kao ni troškovi smještaja i avionskih karata za porodicu Novaković, a iznos od 19.000 eera za operaciju potrebno je sakupiti do ponedjeljka, kada bi porodica Novaković trebala da krene u Tursku.

Najavljeno je da će od 1. do 31.08. biti otvoren humanitarni m:tel broj 1412 za liječenje malenog Stefana.

Informacije o liječenju mališana možete dobiti na OVOJ FACEBOOK GRUPI

Stefanova majka Slađana Novaković navodi da je Stefan rođen kao zdrava beba, a da su se prvi simptomi javili kada je dječaku bilo samo osam mjeseci. Težak put počinje dijagnostikama obavljenim širom RS, a nastavio se u Beogradu, i to u Poliklinici za neurologiju i psihijatriju djece i omladine u Beogradu, gdje su doktori, nakon urađenih nalaza, posumnjali na neuroblastom.

Mali Stefan istočno Sarajevo hum. akcija 1

Foto: Instrukcije za uplate iz EU I Australije (gore), odnosno iz SAD i Rusije (dole)

Mali Stefan istočno Sarajevo hum. akcija 1

Kako ističe Stefanova majka, neizostavni dio utvrđivanja dijagnoze bio je magnet mozga, endokranijuma, vrata i toraksa, gdje se najčešće i javlja tumor neuroblastom. Pregled su obavili u prestižnoj klinici «Panacea» u Beogradu, gdje doktori na urađenom magnetu nisu primijetili neuroblastom, te su nalaz očitali kao uredan.

Dijagnozu su utvrdili u Poliklinici «Sirius», čiji su doktori i na prethodnim snimcima magneta, urađenim u «Panacei», uvidjeli da je riječ o neuroblastomu, koji je bio prisutan kod dječak kada je imao samo osam mjeseci.

- Stefan je u ovakvoj situaciji u kakvoj jeste, sa bolovima. Nama kao roditeljima je jako teško gledati dijete koje se bori da trči, koji se bori da hoda, koji se bori kao lav, ali on to ne može zbog tumora - istakla je majka Slađana.

Za sve koji žele donirati novac iz Amerike, Kanade, Australije, EU za liječenje malog Stefija mogu to učiniti preko fondacije www.gofundme.com/f/little-stefan-needs-your-help/donate. Postupak je sljedeći:
U polje "Enter your donation" upišete iznos koji želite donirati, u sljedeće polje se upisuje donacija za fond koja nije obavezna i na kraju upišete podatke iz vaše kreditne ili debitne kartice.

Mali Stefan istočno Sarajevo hum. akcija 1

(Doznajemo.com)