Svečana sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo sinoć je održana u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo povodom obilježavanja 16. maja - Dana Općine Novo Sarajevo. Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo je dodijelilo i javna priznanja pojedincima i kolektivima s područja općine Novo Sarajevo za izuzetne rezultate postignute u svim oblastima privrede i društvenih djelatnosti. U okviru svečanog programa, javna priznanja su dobitnicima uručili načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i predsjedavajuća Općinskog vijeća Novo Sarajevo Ana Baltić.

Javno priznanje Općine Novo Sarajevo: Zahvalnica Općine Novo Sarajevo za 2017. godinu dobili su: III. Policijska uprava Novo Sarajevo, JU «Treća gimnazija» - Sarajevo, Osnovna škola «Malta» - Sarajevo, Unija civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, Omladinska škola Fudbalskog kluba «Željezničar» - Sarajevo, Stonoteniski klub «Spin 2012» - Sarajevo, Klub borilačkih vještina «Tornado» - Sarajevo, Jasmin Ligata, Memsur Alibašić i član Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV BiH) dr. sc. Marijo Pejić, za postignute značajne rezultate u unaprjeđenju društvene zajednice i afirmaciji općine Novo Sarajevo.

Srebrenu (pojedinačnu) plaketu Općine Novo Sarajevo dobio je Omer Ključić, a Zlatnu (kolektivnu) plaketu Općine Novo Sarajevo Udruženje «Pomozi.ba» - Sarajevo.

U svom priopćenju povodom dodjele Zahvalnice Pejiću, HNV BiH podsjeća na biografiju ovog istaknutog kulturnog djelatnika:

Dr. sc. Marijo Pejić rođen je 06.07.1977. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje - profesor sociologije, nakon čega je završio poslijediplomski studij i stekao znanstvenu titulu magistra komunikoloških znanosti - usmjerenje odnosi s javnošću. Obranio je doktorsku disertaciju iz oblasti komunikoloških nauka i stekao znanstveni stepen doktora nauka. Izabran je u znanstveno-nastavno zvanje profesor visoke škole za znanstveno područje društvenih nauka, znanstveno polje komunikologija. Tijekom svoje profesionalne karijere obavljao je različite poslove i radne zadatke, od kojih izdvajamo: glasnogovornik i član Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak, direktor Medijskog centra Napredak i radio postaje Vrhbosna iz Sarajeva, izvršni direktor za znanstvenu djelatnost u tvrtki MGH d.o.o. Sarajevo, direktor Javne ustanove Bosanski kulturni centar Sarajevo (u dva mandata), direktor Televizije Bosne i Hercegovine (BHRT-BHT1) i član Poslovodnog odbora BHRT-a itd. Bio je angažiran u produkciji mnogobrojnih kulturnih, znanstvenih, obrazovnih i humanitarnih programa HKD Napredak, Udruge Libertas, Udruge «Facultas za prosperitet mladih» itd. Autor, medijski promotor, scenarist i producent je više od šest stotina različitih kulturno-umjetničkih i obrazovnih programa (dječji festivali, glazbeni festivali, koncerti klasične i zabavne glazbe, teatarski programi, programi za djecu, modno-glazbeni performansi, večeri poezije, promocije knjiga i književne večeri, izdavački i znanstveni projekti...). Kao izvršni i umjetnički producent surađivao je s uglednim glazbenim izvođačima. Autor je i utemeljitelj tradicionalnih festivalskih manifestacija u Sarajevu: Festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja KAO NEKAD PRED BOŽIĆ - Sarajevo (održano 18 festivalskih manifestacija u Sarajevu) i Međunarodni festival dječje pjesme LINO-FEST - Sarajevo (održano 16 festivalskih manifestacija u Sarajevu). Bio je član Crkvenog medijskog odbora za doček pape Franje u BiH te kreativni i izvršni producent svečane pjesme MIR VAMA, koja je snimljena u povodu dolaska pape Franje u BiH te korištena kao službena himna. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada, priznanja i zahvalnica. Autor je velikog broja znanstvenih i stručnih radova te knjiga. Član je Suda časti Društva novinara Bosne i Hercegovine, Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 i Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV BiH). Ove godine bio je predložen za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u oblasti kulture i umjetnosti.

Koldžo Marijo nagrada 1

(Doznajemo.com)