I ove godine, sedmi put za redom, Sućuraj je bio sjecište avanturista ljudi željnih dobrog druženja i zabave na samom jugoistoku otoka Hvar. Tam Tam je zaista poseban i puno više od još jednog u nizu festivala.

Interesantna je evolucija, čitav razvojni put od malog festivala punog improvizacija, do ozbiljnog razloga bilo kog avanturiste za odabir i turističku posjetu Sućuraju. Brojni sadržaji, 10 bendova, dj sesije u kampu, izložbe, projekcije filmova, akustične sesije na atraktivnim lokacijama, meditacija na otvorenom, šetnja do arheoloških lokaliteta, zaista puno raznovrsnih multimedijalnih sadržaja koji od ovog festivala prave ozbiljan brand i istovremeno obogaćuju turističku ponudu ovog malog predivnog mjesta.

Prvobitna improvizovana scena sa dva Tam kamiona po kojima je festival i dobio ime sada je evoluirala u ozbiljnu binu sa dobrim ozvučenjem i kvalitetnom rasvjetom. Tam Tam kamp nadaleko od gradske plaže «Česminica» u hladu borova opasan kamenom zidinom ponovo je ugostio učesnike festivala s poboljšanom infrastrukturom dj sesijama i velikim brojem volontera zaista je bio jedna predivna oaza za odmor i druženje. Što se samih bendova i izvođača tiče od samih početaka festival je i nadalje nastavio da dovodi samu kremu regionalne alternativne i indie scene, bendove koje ne možete čuti na regionalnim top listama, a istovremeno to su bendovi sa jakim autorskim pečatom. I još nešto po čemu se Tam Tam festival izdvaja od drugih je ta toplina, bliskost na relaciji izvođača-posjetilaca, pa se možete družiti ili u kampu ili na terenu lokalnog nogometnog kluba s izvođačima.

TAM TAM 2018 TM a

Prvu festivalsku večer, već oko 22:30 otvorili su Bizon instrumentalni rock dvojac iz Splita. Zanimljiva je postava ovog benda - samo gitara i bubanj, no uprkos tome energičnom svirkom su dobro zagrijali sve prisutne. Zatim Zagrepčani Porto Morto, zanimljiv spoj više stilova u njihovom izrazu su nam predstavili svoj prvi album. Slovenci Persons from Porlock zanimljiv garage stoner psihodelik rock bend nam je predstavio svoj opus održavajući atmosferu vrelom i pripremaju nas za eksploziju onoga što sljedi. Repetitor veliki prijatelji i ambasadori ovog festivala već nekoliko godina prave krš i lom. Još jednom i iznova nam dokazuju da su zaista s punim pravom nosioci epiteta najveće regionalne koncertne atrakcije. Atmosferu su doveli do usijanja, pozivi izlazak na bis. Za kraj prve večeri TusNua iz Zagreba odličan post rock alternative noise trio nam je predstavio svoj album Horizons. Za posebnost i mističnost večeri potrudila se i majka priroda pa smo imali priliku uživati i posmatrati pomračenje Mjeseca.

Zaista je evidentan napredak i ogroman trud i rad organizatora, potpomognut lokalnom zajednicom, puno multimedijalnih dešavanja na svakom koraku, sve pohvale. Hvala puno svim divnim ljudima, velikom broju volontera koji su se brinuli da sve štima u najboljem mogućem redu. Doviđenja do ponovnog susreta i druženja na posebnom festivalu u čarobnom Sućuraju. Do tada njišimo se u ritmu Tam Tama.

TAM TAM 2018 TM a