Vladimir Vlado Dapčević, poznati je jugoslovenski revolucionar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, potpukovnik NOVJ, a nakon rata pristalica Rezolucije Informbiroa i politički zatvorenik. Bio je mlađi brat narodnog heroja Peka Dapčevića.

Kao izrazito radikalni ljevičar, nije svoja uvjerenja promijenio do kraja života- umro je 12.07.2001. u dobi od 84 godine.

Radio Televizija Beograd je aprila 1987. godine s njim snimila intervju u KP domu Požarevac. Emisija je neko vrijeme bila zabranjena za prikazivanje. Njegov lik se pojavljuje u televizijskoj seriji Save Mrmka Četrdeset osma - Zavera i izdaja snimljenoj 1988. godine u kojoj ga je igrao glumac Ivan Šebalj. Svoj životni put je u Briselu 1989. godine ispričao kasnije ubijenom novinaru Borbe Slavku Ćuruviji, koji je na osnovu tih iskaza objavio knjigu Ibeovac - Ja, Vlado Dapčević. 1991. godine gostovao je u emisiji Klub 91 Televizije Sarajevo kao predsjednik Komunističke partije Jugoslavije, a 1998. godine dao je intervju za podgoričku televizijsku stanicu Blue Moon.

Tada je dao i rijedak i vrlo zanimljiv iskaz o zbivanjima nakon završetka 2. svjetskog rata u Jugoslaviji, a između ostalog, rekao je sljedeće:

"...Tito je, kao generalni sekretar, bio nosilac te politike bratstva i jedinstva naroda i mi smo jednako štitili Srbe od ustaškog noža i okupatorskog metka, kao i muslimane od četničkog noža. Štaviše, mi smo sto puta surovije postupali sa ustašama, nego sa četnicima.

Mi smo pobili 90% ustaša, u samo 3 dana strijeljali smo preko 30.000 ustaša 1945. godine kod Maribora.

A uhvatili smo kompletnu vladu Draže Mihailovića i niko od njih nije bio osuđen na smrt. Svi su oni osuđeni na vremenske kazne i svi su izašli iz zatvora. Da smo bili malo stožiji prema njima, četnicima, srpskim i crnogorskim, manje bi ih bilo sada za Slobodana Miloševića i Momira…"

Dapčević je bio žestok kritičar politike koju je vodio Slobodan Milošević.

(Doznajemo.com)