U prepunom Domu mladih u Sarajevu, jučer je održan je 15. festival dječje pjesme «Lino-Fest 2017». Edukativni dio ovog programa bio je posvećen sportu i aktivnom načinu života. Festival «Lino-Fest 2017» organiziran je u produkciji Centra Skenderija Sarajevo i kreativnoj produkciji Udruge za promociju i kulturne djelatnosti «Libertas» Sarajevo. Izvršni organizator festivala je udruga «Facultas za prosperitet mladih», uz pokroviteljstvo kompanije «Podravka».

Organizatori festivala su kroz festivalsku temu «Djeca i sport» ukazali na značaj bavljenja sportom koji jednako uspješno razvija ne samo tijelo već i duh.

«Lino-Fest se još jednom pokazao kao ozbiljan međunarodni festival dječje pjesme koji će u budućnosti, nadamo se, okupiti još više mališana koji dijele zajedničku ljubav prema muzici. Petnaest je godina od kada smo uz ovu manifestaciju u kojoj jednako uživaju djeca, ali i mi odrasli», izjavila je Mila Zovko, direktorica marketinga Podravke u BiH.

Dobrota, nenasilje, upornost, tolerancija, marljivost i prijateljstvo su i ove godine bile univerzalne poruke festivala «Lino-Fest», čiji je autor mr. sc. Marijo Pejić.

Ove godine bilo je 16 takmičara, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz regije.

Prva nagrada otišla je u ruke Luke Bajovića iz Nikšića, koji je sa svojom pjesmom «Sve što ona poželi» pobrao sve simpatije publike i stručnog žirija. Druga nagrada pripala je Adeli Obući iz Goražda, a trećeplasirane su bile Dina i Paola Španić iz Zagreba, koje nisu krile zadovoljstvo prilikom proglašenja jer, kako navode, tu su došle da se druže, uče i steknu nova iskustva i prijatelje, a nagrada je došla sasvim neočekivano i nije bitno da li je prvo, drugo ili treće mjesto, jer važno je učestvovati.

Za najbolji scenski dojam nagrađena je Vokalno-plesna skupina «B-STARS» iz Mostara, a nagradu za najbolju interpretaciju dobio je Luka Galić iz Mrkonjić Grada za pjesmu «Rastem da volim».

Tokom ovogodišnjeg Lino-Festa dodijeljena su posebna Priznanja za doprinos afirmaciji stvaralaštva u oblasti dječje umjetnosti. Ovo priznanje dobili su TV voditelj, autor i interpretator dječjih pjesama – Minja Subota i pjesnik za djecu i organizator festivala dječje umjetnosti – Fahrudin Kučuk.

Lino Fest 2017 27/05/2017

Lino Fest 2017 27/05/2017

Lino Fest 2017 27/05/2017

Lino Fest 2017 27/05/2017

(Doznajemo.com)