U Sarajevu je danas zabilježena nova žrtva koronavirusa, riječ je kako  je potvrđeno sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) o doktoru Šefiku Pašagiću. Ovu informaciju je potvrdila za Dnevni avaz generalna direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović.

Doznaje se da je ovaj muškarac po struci epidemiolog. Ovaj ljekar, koji je imao 61 godinu, umro je u izolatoriju u Podhrastovima, navodi spomenuti izvor.

UKCS

Gospodin Pašagić bio je direktor firme Sanitacija d.o.o. Jutros je bio proključen na respirator, a već 15 dana imao je tešku kliničku sliku.

Zanimljivo je da je upravo o koronavirusu govorio prilikom gostovanja na N1 televiziji 16.03. Tada je naveo da se suočavamo s novim virusom o kojem ne znamo ništa jer se tek pojavio te da su izdane mjere jedini način da se spriječi širenje.

- Higijena i dezinfekcija su ključne stvari u borbi protiv ove bolesti. Ljudi moraju biti svjesni da izolacijom mogu pomoći drugim ljudima. Svaka epidemija ima svoj vrhunac, a mi nismo čak ni na početku. Teško je reći što nas čeka iz ove perspektive. Osim lične dezinfekcije, profesionalna dezinfekcija je ključ preventive kada je riječ o svim zaraznim bolestima. Koronavirus je virus s ovojnicom i dezinfekciju je najlakše odraditi. Potrebno je izvršiti dezinfekciju svih javnih površina, izjavio je tada Pašagić i izrazio očekivanje da će sljedeći dani dati odgovore na brojna pitanja.

UKCS

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez izjavio je tokom današnjeg obraćanja javnosti da je na području Federacije BiH do sada zabilježeno 16 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa i da je posljednji slučaj zabilježen na području Bihaća.

- Preminula je starija ženska osoba s područja Bihaća. Do sada je preminulo osam muškaraca i sedam žena na području Federacije BiH. Od ukupnog broja smrtnih slučajeva, osam ih je imalo više od 65 godina, izjavio je Čerkez.

- Do sada ukupno imamo 347 potvrđenih slučajeva, istakao je Čerkez, dodavši da je zabilježeno 27 novopotvrđenih slučajeva koronavirusa.

Napominje kako je vrlo važno da se nastavi sa istim mjerama.

U cijeloj BiH, uključujući i RS, do sada su od koronavirusa preminule ukupno 23 osobe.