Dirljivim statusima na društvenim mrežama od mladog Armina Gazića (29), jednog od najboljih bh. alpinista, koji je jučer tragično stradao u rijeci Neretvi, oproštaju se brojni njegovi prijatelji, poznanici, rodbina...

Uz njegove najbliže, ova nesreća je posebno teška za Amelu Ivković-O'Reilly i Edina Vretu, koji su sa Gazićem bili zajedno u kajaku u trenutku nesreće.

Nažalost, vožnja kajakom niz lijepu, ali hirovitu Neretvu, čiji su virovi i brzaci u blizini Bunskih kanala kumovali prevrtanju, pretvorila se u tragediju, kakvu nisu mogli ni sanjati.

POVEZANO
Armin Gazić adventuraŠTA JE VODILO DO TRAGEDIJE? Armin je upao u 2 SMRTONOSNE ZAMKE! Nedavno objavio video s istog mjesta

Ribari koji su se nalazili u blizini alarmirali su Hitnu pomoć, nakon što su uočili da se kajak prevrnuo i da se dvije osobe, posebno muškarac, kojeg su brzaci odnijeli tristotinjak metara dalje, grčevito bore doplivati do obale. Bili su to Vreto i Ivković-O'Reilly.

Nažalost, Gazića su, nakon prevrtanja kajaka, dočekale dvije smrtnosne prepreke. Njegovo tijelo je ostalo zarobljeno u tzv. sifonu s cjedilom ispod mjesta prevrtanja čamca. Te dvije prepreke, kako su objasnili iz Gorske službe spašavanja u Bosni i Hercegovini, čiji su pripadnici angažirani u akciji potrage, praktično nemoguće je bilo izbjeći. S jedne strane to je rupa u stijeni, a s druge mjesto s naplavinama drveća i to su mjesta kroz koje ljudsko tijelo ne može proći.

Nakon jučerašnjeg uviđaja utvrđeno je da je uzrok smrti mladića bilo utapanje.

Gazić i Ivković-O'Reilly bili su dio ekipe koja je u drugom mjesecu ove godine osvojila najviši vrh Afrike, Kilimandžaro, visok 5.895 metara.