U Sudu BiH je održano maratonsko ročište za određivanje pritvora Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH, Fahrudinu Solaku, direktoru Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) te Fikretu Hodžiću, vlasniku kompanije "Srebrena malina", a koji se sumnjiče za nelegalnu nabavku 100 respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca. Njima je odobreno da se brane sa slobode.

Tužilaštvo BiH Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi počinjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja i ovlasti, primanje nagrade, trgovinu utjecajem i pranje novca, a Solaka i Hodžića i za krivotvorenje službene isprave.

POVEZANO
Ana Bavrka voditeljicaNOVO OTKRIĆE U AFERI "RESPIRATORI" Ime voditeljice Ane Bavrke nestalo s dozvole Agencije za lijekove

Tužioci u aferi "Respiratori" na sinoćnjem ročištu u Sudu BiH naveli su kako je 13. aprila direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na viber pisao H.G. (Hasanu Ganibegoviću):

- Kad ako Bog da stižu respiratori?

Nakon toga je H.G. ovu poruku proslijedio u grupni viber razgovor u kojem se nalazio i premijer FBiH Fadil Novalić.

U viber grupi se pisalo i o izmjeni sastava štaba CZ FBiH, pa je tako E.K. pisala:

- Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku... Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ.

Novalić je odgovorio:

- Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bih to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci.

Navodi se i kako je 22. aprila Novalić u 15 sati u ovu grupu proslijedio poruku vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića poslanu njemu koja glasi:

- Dozvola nam treba što prije. Nemojte zaboraviti J.

Zatim je dodao: Ovo mi šalje Fikret.

POVEZANO
Fikret Hodzic porodica 1CIJELA BOSNA BRUJI O FIKRETU HODŽIĆU: Pogledajte kakvu je ljepoticu oženio! (FOTO)

Komunikacija u istoj viber grupi nastavljena je 23. aprila u 11.14 sati porukom H.G.:

- Joj jesmo dali budali u ruke, ovom Fikretu malini - na šta Novalić odgovara:

- Što. To moramo dobiti.

A H.G. piše:

- Mislim da idu respiratori u subotu.

Tužioci za razloge određivanja pritvora navode koluzijsku opasnost, tj. opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, dokaze i saučesnike, a kao dokaz za ovo navode da su lica u blizini premijera nakon poduzimanja prvih istražnih radnji intenzivirala komunikaciju, te da se u pomenutoj viber grupi šalju poruke "Brišite poruke", nakon čega učesnici, uključujući Fadila Novalića brišu poruke.

Ranije u toku saslušanja, tužilac je pitao Fadila Novalića da li je brisao poruke, što je Novalić negirao, odgovarajući da je telefon zapravo zamijenio par dana prije.

- U to vrijeme, on (mobitel) je već otišao za Austriju, mjenjan za novi, to radim svakih mjesec dana...

Tužioci navode i da je u provođenju istrage bila prisutna određena opstrukcija od strane federalnih institucija, odnosno da je Fahrudin Solak naredio zaposlenicima da skidaju snimke videonadzora.

Navedeno je i kako osumnjičeni vrše i planiraju vršenje uticaja na saučesnike što dokazuje komunikacija u viber grupi, kada je Novalić poslao pitanje drugim članovima grupe šta mislite o gostovanju Fikreta Hodžića u emisiji na jednoj TV stanici, dodajući da je pitanje treba li Fikret izaći kod njega pa da mi "pripremimo", a jedan od članova grupe odgovara:

- On može promijeniti priču.

***

Podsjetimo, prije nekoliko dana su, nakon lišavanja slobode, u prostorije SIPA u Istočnom Sarajevo na ispitivanje dovedeni federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, direktor firme "Srebrena malina". Oni su nakon ispitivanja noć proveli u pritvoru.

Javnost se zainteresovala za ovaj slučaj zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija.

Ranije po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici SIPA izvršili su pretres više lokacija, među kojima su i prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i firme "Srebrena malina".

SIPA Novalić - Solak - Hodžić

Foto: U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u četvrtak je počelo ispitivanje osumnjičenih u aferi "Respiratori"

Ovaj posao pod čudnim okolnostima dodijeljen je "Srebrenoj malini" u vlasništvu bivšeg TV voditelja Fikreta Hodžića, a posao mu je dala Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa sada suspendiranim direktorom Fahrudinom Solakom na čelu.

Kada je u pitanju Fadil Novalić, njemu je prije par dana oduzet mobitel. SIPA i Tužilaštvo navodno imaju čvrste dokaze da je ova trojka umiješana u nezakonite radnje. Tužilaštvo BiH sumnjiči Solaka i Hodžića za organiziranje grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja.

Novalić, Solak i Hodžić imaju status osumnjičenih u predmetu "Respiratori"!

Oni se sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja, pranje novca, uništavanje ili krivotvorenje službenen dokumentacije, te primanje dara ili drugih oblika koristi.

 Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da se intezivno radi na ovom slučaju.

POVEZANO
Hodžić respiratoriNije baš na smetljište, ali... EVO GDJE ĆE NA KRAJU ZAVRŠITI RESPIRATORI koje uvezla Srebrena malina