Pet ljudi bori se za život u zagrebačkoj zaraznoj bolnici nakon što su zaraženi groznicom Zapadnog Nila. 

Da je broj zaraženih opasnim virusom koji prenose komarci porastao, potvrdio je dr. Marko Kutleša sa Zavoda za intenzivnu medicinu i infektologiju klinike dr. Fran Mihaljević.

- Bolest je potvrđena kod još jedne osobe tako da je sada petero u kritičnom stanju. Svi su u komi i spojeni su na aparate za disanje, izjavio je za Index doktor Kutleša.

POVEZANO
Epidemija ilustracijaPotvrđeno iz Instituta: U POSLJEDNJIH 7 DANA OD groznice Zapadnog Nila U SRBIJI UMRLO 6 LJUDI!

Dodao je da je još dvoje ljudi teško bolesno i sumnja se da su zaraženi virusom Zapadnog Nila, no kod njih još nije potvrđena bolest.

U Srbiji je od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila do 4. septembra umrlo 25 osoba, a registrirana su 262 slučaja zaraze, objavio je jučer Institut za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut" u Beogradu.

Doktora Kutlešu pitali smo kakve su prognoze za oboljele. 

- Teško je reći. Mogu se oporaviti, ali nažalost mogu i preminuti, otkrio je doktor Kutleša koliko je situacija zapravo teška i neizvjesna s ljudima oboljelima od groznice Zapadnog Nila.

Kutleša očekuje da će epidemija potrajati još 14 do 21 dan, ali naglašava da nije riječ o teškoj epidemiji s obzirom na broj oboljelih, te očekuje da bi se nakon spomenutog perioda epidemija ipak trebala smiriti.

Napomenuo je da se bolest ne može prenijeti ljudskim kontaktom, tek transfuzijom krvi, te da se bolest može dobiti jedino ubodom zaraženog komarca.

Građanima je poručio da nema razloga za paniku jer se ipak ne radi o velikoj epidemiji.

POVEZANO
Komarac Groznica Zapadnog NilaPOTVRĐENO IZ INSTITUTA: Prvi slučaj groznice zаpаdnоg Nilа u Bosni i Hercegovini!