Kantonalni sud u Zenici donio je pravomoćnu presudu kojom je Amiru Kovačeviću (29) iz Zenice optuženom za tešku nesreću u kojoj je usmrtio pješakinju Ajnu Strukan (28), smanjio kaznu zatvora sa četiri na dvije godine.

U obrazloženju je navedeno da je Sud uvažio žalbu braniteljice optuženog Amira Kovačevića, te preinačio prvostepenu presudu Općinskog suda u Visokom u odluci o kazni te mu izrekao dvije godine zatvora. Kovačević je osuđen zbog krivičnog djela teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa. Žalba Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona odbijjena je se kao neosnovana.

POVEZANO
Ajna Strukan nesrećaTUŽNA VIJEST POTRESLA ZENICU: Nakon 5 dana borbe za život preminula djevojka Ajna Strukan (28)

Podsjetimo, Općinski sud u Visokom osudio je ranije Kovačevića na četiri godine zatvora, zbog stravične saobraćajne nesreće koja se dogodila u decembru prošle godine na Glavnoj gradskoj magistrali (GGM) u Zenici, u kojoj je, usljed zadobivenih povreda, u bolnici preminula Ajna Strukan, u 28. godini života.

Podsjetimo, nesreća se dogodila kada je vozač Kovačević (28), upravljajući vozilom Peugeot, naišao GGM-om i pokupio Strukan i njenog momka Benjamina Burekovića na pješačkom prelazu.

Mlada Zeničanka hitno je operirana na Odjelu neurohirurgije, a zadobila je povrede karlice, vilice, ali i po život opasan izljev krvi u mozak.Nakon pet dana, nažalost, njeno srce prestalo je kucati i podlegla je povredama.

Amir Kovačević - Ajna Strukan

Samir Karahasanović, pravni zastupnik familije stradale Strukan je nakon prve presude izjavio da je familija stradale više nego ogorčena zbog ove presude.

- Prešao je ograničenje dozvoljene brzine, izazvao nesreću na pješačkom prelazu, ranije imao saobraćajne prestupe Također, povrijedio je dvije osobe, a potom je život izgubila mlada osoba - naveo je tada Karahasanović.

- Očekujemo pravičnu odluku Kantonalnog suda u Zenici. Porodica se skamenila kada je pročitana presuda. Ogorčeni su i ne mogu vjerovati. Očekivali su veću krivično-pravnu sankciju - izjavio je ranije Karahasanović.

POVEZANO
Ajna Strukan dženaza 1BOLNU TIŠINU PREKIDALI SU UZDASI I PLAČ: Dok su ispraćali mladu Zeničanku Ajnu Strukan (28).. (FOTO)

(Doznajemo.com/Avaz.ba)