Tužiteljstvo i vrh policije MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona su već sredinom jedanaestog mjeseca 2019. godine, od strane renomiranog svjetskog forenzičnog patologa prof. dr. Johna Clarka bili su argumentirano upoznati kako se u slučaju smrti Lane Bijedić (19) radi o padu s velike visine u vodu!? Clarke se stavio na raspolaganje sačiniti nalaz koji je navodno spreman braniti pred sudom, novinarima ili pred bilo kojim timom patologa na svijetu.

Na sastanku, koji je prije nekoliko dana održan u prostorijama MUP-a o temi prezentacije svih poduzeti radnji, operativnih saznanja i vještačenja u slučaju Lane Bijedić, učestvovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužitelji Borislav Čuljak i Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjela MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić i Darija Herceg.

POVEZANO
Lana Bijedić GSSHRONOLOGIJA HORORA: Misteriozna smrt Lane Bijedić iz Mostara, gdje je lociran signal posljednji put

Komesar Milan Galić, kao domaćin, je također trebao biti tu, ali je imao ozbiljnijeg posla. Na tom sastanku, između ostalog je bitno naglasiti, pale su teške optužbe na relaciji predstavnika Centra za forenzička vještačenja i ranije navedenih tužitelja koji su vodili istragu.

Naime, vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović je na sastanku temeljito obrazložila sve okolnosti oko dobre volje renomiranog patologa, odnosno da je u 11. mjesecu 2019. godine, vezano za slučaj Lane Bijedić, pozvala postupajućeg tužitelja Josipa Aničića u Sarajevo kako bi ga upoznala s prof. dr. Johnom Clarkom renomiranim forenzičnim patologom.
Također je prezentirala njegovu biografiju, a između ostalog John Clark je široj javnosti poznat kao forenzički vještak za patologiju Univerziteta u Glasgowu kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice (sačinio oko 3.000 dokumenata o autopsiji tijela i dijelova tijela), a učestvovao je 2001. godine i u obdukcijama na četiri grobišta u groblju u Kninu (295 dokumenata o autopsiji tijela i dijelova tijela). Clark je bio svjedok optužbe u suđenju protiv Ratka Mladića, te svjedok na suđenju Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

POVEZANO
Lana Bijedić i mama NinaMAJKA UBIJENE LANE BIJEDIĆ NAPOKON DALA ISKAZ Istražiteljima odgovorila: "Moja kćerka se nije ubila"

Karahasanović je posebno naglasila da je, nakon pregleda nalaza obdukcije, stepena i vrste povreda na tijelu Lane Bijedić, patolog Clark nedvojbeno utvrdio kako se radi o padu s velike visine u vodu, te je čak ponudio tužiteljstvu besplatno sačiniti nalaz i mišljenje.

Iako su već mjesec dana nakon pronalaska beživotnog tijela Lane Bijedić, komesar Galić i tužitelj Aničić imali ove informacije, oni su beskompromisno, iz samo njima znanih razloga odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao homicid.

POVEZANO
Mjesto pronalaska tijela Lane Bijedić 1DA LI ANONIMNI KOMENTAR KRIJE ISTINU O UBISTVU LANE BIJEDIĆ? "Bila je živa kad je on bacio u rijeku"

Nije potrebno ni spominjati kakve su se sve blamaže tijekom istrage događale, s obzirom na ovakvu "suradnju" između tužitelja i istražiteljskog tima na čelu s Igorom Marićem. O svakom koraku u istrazi javnost je dan prije doznavala u medijima, pa su tako pojedini svjedoci u medijima okarakterizirani kao potencijalni osumnjičeni.

Čak je vještakinja Karahasanović pred svima na navedenom sastanku ljutito upitala Aničića zašto nije istragu preusmjerio prema suicidu, te je taj trenutak iskoristio i Igor Marić pa se, želeći odglumiti kako ni on nije znao za Clarkov nalaz, glasno negodojući svrstao uz vještakinju.

POVEZANO
Lana Bijedić rijekaFEDERALNA UPRAVA POLICIJE oglasila se o kontroverznim informacijama oko smrti Lane Bijedić (19)

Poseban dijalog se vodio između vještakinje Karahasanović i tužitelja Borislava Čuljka.

Tada je vještakinja pred svima emotivno naglasila kako je dugo čekala ovakav sastanak na kojem će javno upitati tužitelja Čuljka zašto je nije poslušao kada mu je sugerirala da se tijelo Lane Bijedić zadrži, da se omogući pristup eventualnim potrebnim uzorcima, a on je ipak tijelo predao familiji koja je tijelo kremirala.

POVEZANO
NAJNOVIJI DETALJI Lana Bijedić"Dok je pješačila prema mjestu gdje će biti ubijena, Lana cijelo vrijeme ZASTAJKIVALA I OSVRTALA SE"

Budući da je Čuljak prešutio odgovor, vidno razočarana, vještakinja Karahasanović ga je ponovno prozvala da su jednako katastrofalni propusti učinjeni i oko slučaja Mile Solde.

Sastanak je završio prebacivanjem odgovornosti s istražnog tima na tužitelja i obratno.

POVEZANO
Lana Bijedić ispraćaj 1MOSTAR: Tuga i suze na ispraćaju Lane Bijedić, UKOP PO ŽELJI MAJKE U BEOGRADU

(Doznajemo.com/Ljubuski.info)