Senad Oručević (56), osumnjičen da je sinoć u sarajevskoj ulici Maršala Tita pucao na braću Muamera i Mustafu Sulejmanija, predan je danas Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS), gdje po naredbi postupajućeg tužioca treba biti zadržan 24 sata, nakon čega je uslijeilo puštanje na slobodu.

Podsjetimo, u pucnjavi koja se sinoć u 18.50 sati dogodila u centru Sarajeva lakše su povrijeđene dvije maloljetne osobe.

Pet minuta nakon pucnjave policijski službenici II Policijske uprave priveli su Oručevića, inače poznatog sarajevskog stomatologa, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela izazivanje opće opasnosti i nasilničko ponašanje. Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i policijski službenici Uprave policije MUP-a KS.

Nakon što smo dobili informaciju da Oručevića zastupa advokat Senad Pizović, pozvali smo ga i on nam je ispričao šta je njegov klijent izjavio u policiji.

- Radi se o klasičnoj nužnoj odbrani iz razloga što je šest lica napalo mog branjenika i to na način da su mu prvo tražili novac. On je to odbio, na šta su mu opsovali majku, on je jednog odgurnuo i povukao se. Stigli su ga kod buregdžinice "Forino" prijeteći mu da će ga ozlijediti, psujući mu majku. Uzvratio im je da je naoružan, za šta je imao odobrenje. Oni su se oglušili na to i opet ga napali, nakon čega je on izvadio pištolj uperio u vis kao znak upozorenja - tvrdi Pizović, iznoseći detalje koje je Oručević ispričao u policiji.

Prema njegovim navodima, Romi su potom krenuli na njega i jedan ga je pokušao udariti. Doktor se, navodi Pizović, pokušao skloniti u obližnje prodavnice, ali su one bile zaključane, te je ispalio hitac uvis.

- Oni i dalje nisu prestali s napadima, te je bio prinuđen da puca i ispalio metak u pod pri čemu je metak ozlijedio u nogu jednog od njih. Zatim je moj branjenik krenuo prema najbližoj policiji, a to je FUP, gdje su ga dočekala tri policajaca i rekli da spusti oružje i legne na pod. Napadači su ga tu stigli i jedan ga je pred policajcima udario nogom u glavu u predjela oka - dodaje advokat Pizović.

Privođenje Senad Oručević 16/03/2018

(Doznajemo.com/Avaz.ba)