U nedjelju u 6.24 Zagreb je pogodio najjači potres od 1880. godine. Bio je jačine 5.5 po Richteru. Imao epicentar kod Markuševca kod Zagreba, a intenzitet u epicentru bio je VII. prema MCS. Potres je u gradu, a najviše u samom centru izazvao veliku štetu i nažalost jednu mladu ljudsku žrtvu.

I kasnije je bilo podrhtavanja tla, pa je razumljivo da su građani bili zabrinuti.

Zanimljivo je da su već i ranije stručnjaci upozoravali kako je već izvjesno vreme svijet, pa i jugoistok Starog kontinenta, u periodu povećane seizmičke aktivnosti, i da se može očekivati da se aktivnost svih seizmogenih zona vidno poveća.

Naime, u zoni Mediterana, afrička ploča se podvlači pod euroazijsku ploču, ujedno izdižući postepeno dno Mediterana, Apenine i Dinaride i istovremeno potiskujući italijansko kopno prema hrvatskoj obali brzinom oko četiri milimetra godišnje. U tom kontekstu ovo je jedna od mnogih zona na našoj planeti sa intenzivnom seizmičnošću.

Potresi koji nastaju u zonama primarne seizmičnosti rezultat su naglog rasterećenja naponskih stanja koja se godinama i decenijama akumuliraju u stjenskoj masi prilikom sporog klizanja afričke ploče pod euroazijsku ploču.

Potres Zagreb 22/03/20 fg1

Foto: Jedan od prikaza pomjeranja tektonskih ploča na Starom kontinentu

Budući da postoji veliki rasjed Zemljine kore, koji od Himalaja preko Irana, Turske i Grčke prelazi preko našeg teritorija, razumljiva je tektonska aktivnost ovih prostora.

Na području regije, ipak, prema nekim procjenama, najjači maksimalni potres ne bi trebao biti snažniji oo nekih 6.5 stepeni po Richteru. Većina novijih zgrada građena je tako da izdrži čak i dosta jača podrhtavanja tla.

- Uvijek postoji mogućnost zemljotresa - upozoravaju stručnjaci.

Ipak, precizno predviđanje potresa je nemoguće, i nema nikakvog razloga za paniku. Samo za oprez!

***

Jutros je u programu N1 govorio seizmolog Snježan Prevolnik s Geofizičkog odjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Prvo se osvrnuo na niz potresa koji su se dogodili noćas.

- I tijekom noći podrhtavanje se nastavilo, što je i očekivano s obzirom na jačinu prvog. Najjači je bio magnitude 3,0 po Richteru i dogodio se točno u 3 sata, naveo je Prevolnik.

Još je jednom naglasio kako je zagrebačko područje izrazito seizmički aktivno:

- Šire zagrebačko područje je izuzetno seizmički aktivno, bilo je u povijesti i jačih potresa. 1880. su gotovo sve zgrade bile oštećene, bilo je mrtvih i ozlijeđenih. Bilo je jačih potresa i 1905. i 1906., to je također bilo razdoblje snažnije seizmičke aktivnosti. Ovo može trajati ne samo danima i tjednima nego i mjesecima. U Stonu 1996. su potresi zabilježeni još mjesecima, i krajem prošle godine u Bosni i Hercegovini.

POVEZANO
Potres Zagreb 22/03/20 aVELIKI POTRES U ZAGREBU: Rušili se zidovi, oštećena katedrala, ljudi izašli na ulice!