Kako se doznaje, danas, oko 8 sati ujutro, uhvaćen je Ante Niče, osumnjičen da je ubio majku, brata i nevjestu u livanjskom selu Suhača. Neslužbeno, osumnjičeni je lišen slobode u selu Komorani, općina Livno, javlja Livno online. Kako se još doznaje Ante Niče skrivao se kod osobe koju je otprije poznavao i to u privatnoj kući.

Navodno je Niče rano jutros, oko 4.30, zakucao na vrata porodične kuće poznanika V.J. u selu Komorani i tražio da mu se dovede fratar, a nakon toga odlučio da se preda, doznaje Agencija Srna od izvora bliskih istrazi.

Vlasnik kuće je oko 7 časova pozvao policiju, koja je Ničea oko 8 časova lišila slobode bez otpora.

POVEZANO
Anto Niče 2SERIJSKI UBICA IZ LIVNA (36) uputio šokantno pismo: Uskoro ću biti na slobodi, a onda...

Inače, prema rekonstrukciji, Niče se do predaje kretao na relaciji Krug planina (podnožje Cincara) nekoliko kilometara sjeveroistočno od mjesta zločina, pa sve do, na sasvim suprotnoj strani prijevoja Vaganj na Dinari, boraveći najvjerovatnije prvu noć u podnožju Cincara, drugu oko Vagnja, dok se treće noći vjerovatno kretao od Vagnja prema  15-tak kilometara udaljenom selu Komorani.

Podsjetimo, stravičan zločin dogodio se u subotu u selu Suhača kod Livna, kada je narkoman Anto Niče (35) iz tog mjesta nožem ubio svoju majku Lucu (66), brata Matka (46) i snahu Sandru (44) Niče! Nakon masakra ubica je preko njiva pobjegao prema obližnjoj šumi.

Krvavi pir pomahnitali ubica počeo je nekoliko sati nakon što je izašao iz pritvora Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru, u kojem je bio zbog nasilja u porodici!

Po izlasku iz zatvora Anto se autobusom prevezao do Livna, a potom i do sela Suhača, u kojem je živio. Prvi rezultati istrage ukazuju na to da je neopaženo ušao u porodičnu kuću, popeo se na sprat i pored kreveta nožem zaklao svoju majku Lucu. Osim nje, u kući tada nije bilo nikoga jer su Antin brat Matko i njegova supruga Sandra, koji su gluhonijemi, bili u kupovini. Ubica ih je sačekao u kući, a kada su se oko 21.30 vratili, Anto je na ulazu nožem nasrnuo na njih. Na kućnom pragu ubio je snahu Sandru, a brata teško ranio. Matku je ukazana pomoć u Kantonalnoj bolnici u Livnu, ali je oko 1.20 podlegao na putu za Kliničko-bolnički centar “Firule” u Splitu.

Ivica Vrdoljak, portparol MUP-a Livanjskog kantona, navodi za Press da mještani ništa nisu ni čuli ni vidjeli sve dok Matko sav krvav nije došao do komšije po pomoć.

– Policiji je oko 21.40 dojavljeno da je teško ranjeni M.N. došao do susjeda, koji je pozvao policiju. Odmah nakon dojave na lice mjesta upućene su policijske patrole i ekipe hitne pomoći, koje su M.N. prevezle u Kantonalnu bolnicu. Kada su ušli u kuću M. N. istražioci i doktori su u prizemlju zatekli tijelo S.N, dok su na spratu pronašli L.N. Obje su ubijene nožem i ljekari su samo mogli da konstatuju smrt – izjavio je Vrdoljak.

Anto Niče 1

Stravičan zločin potresao je malo mjesto! Kuća u kojoj je uhvaćen bjegunac (dole)

Anto Niče 1

Policija je obezbijedila mjesto zločina i izvršila uviđaj, a ubrzo su došli do informacija da je za trostruko ubistvo odgovoran Anto Niče, koji je navodno viđen da bježi prema obližnjoj šumi, a za njim je pokrenuta velika potraga. Nedaleko od mjesta zločina, na jednoj njivi, istražioci su pronašli krvave patike i košulju osumnjičenog. Zbog toga su u potragu uključeni i psi tragači. Policija je dobila i informaciju da je Anto u subotu ujutro viđen na benzinskoj pumpi koja se nalazi na putu koji od sela Veliki Kablići vodi prema centru Livna. Međutim, od tada mu se izgubio svaki trag. Kompletna policija je podignuta na noge. Naoružani dugim cijevima pretraživali su okolinu Livna. Raspisana je i potraga.

Mještani Suhače i Velikih Kablića tvrde da su se šokirali kada su čuli da je u samo nekoliko minuta pobijena jedna familija i navode da ne mogu mirno spavati dok god je ubica na slobodi. Uvjereni su da su nadležne službe trebale imati više sluha za probleme ubijene familije, koji su se godinama sakupljali.

Anto Niče 1

– Anto se godinama drogirao i to je njegovoj porodici donijelo velike probleme. Vremenom je počeo da tuče i zlostavlja majku. Prijetio joj je da će je ubiti i ona je to prijavljivala, ali niko nije reagovao. Prije mjesec dana majku je pretukao i tada je lišen slobode i odveden u pritvor. Čim je pušten, napravio je ovo zlo, vjerovatno da bi im se osvetio što su ga prijavili. Užas! Sve se moglo spriječiti samo da se reagovalo i da je neko upozorio porodicu da je pušten iz pritvora – navodi rođaka ubijene porodice, koja je molila da joj ne objavljujemo ime.

Anto Niče je dugogodišnji narkoman sa policijskim dosijeom, koji je više puta privođen zbog nasilja u porodici, ali i zbog krađa i trgovine narkoticima. U najmanje tri navrata po mjesec dana bio je u pritvoru Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru, ali bi svaki put bio pušten na slobodu. Osim ubijenog Matka, Anto ima i sestru koja živi u Livnu, kao i brata Josipa, koji sa porodicom živi u Zagrebu. Zanimljivo je da, od trojice braće, jedino Anto nije bio gluhonijem.

POVEZANO
Anto Niče 3KAD SU GA PITALI ZAŠTO JE UBIO MAJKU BRATA I NEVJESTU: Ante Niče (32) rekao da je...