Kako je predviđeno, učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji u narednoj školskoj godini trebali bi imati jedan raspust manje. Naime, ukinut je kratki jesenji raspust, koji su učenici ranije imali u novembru, pa bi tako jedini neradni dan u tom mjesecu trebao biti 11., kada se obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu.

Međutim, predviđeno je Zimski raspust i iduće školske godine bude podijeljen na dva dijela. Prvi dio od 31. decembra do 8. januara, a drugi dio raspusta od 30. januara do 10. februara, na koji se nadovezuje vikend.

Proljećni raspust predviđen je od 13. do 17. aprila. U školskom kalendaru 14, 15. i 16. jun su rezervisani za polaganje završnog ispita, na koji izlaze svi učenici osmog razreda. Ovo je prvi put da su već sada određeni precizni termini male mature.

- Inače, učenici i zaposleni u školi u Srbiji imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane sljedećih vjerskih praznika: pravoslavci na prvi dan krsne slave, pripadnici Islamske zajednice na prvi dan Kurban Bajrama, pripadnici Jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura. Neradni je i prvi dan Božića, a tokom uskršnjih praznika ne radi se od Velikog petka do drugog dana Uskrsa, podsjeća Telegraf.