Kada je riječ o prognozi od četvrtka do nedjelje, na Balkanu se očekuje uglavnom sunčano i vrlo toplo, a za vikend vruće vrijeme. Rijetkih nestabilnosti treba očekivati ponegdje u Makedoniji, Srbiji i Kosovu, ponajprije gorska područja.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ BiH) ističe da dugoročna prognoza pokazuje da bi, prema dostupnim prognostičkim materijalima, ljeto 2016. godine na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo biti toplije u odnosu na prosječne vrijednosti, sa pozitivnim temperaturnim odstupanjima koja bi trebala biti izraženija u prvoj polovini ljeta i u kontinentalnom dijelu zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako ljeto odmiče, navodi FHMZ, pozitivna odstupanja temperatura zraka bi trebala biti manje izražena. U Bosni i jugozapadnoj Hercegovini izgledno je da bi osmi mjesec mogao biti nešto topliji od uobičajenog za 1 do 2°C , dok bi na krajnjem jugu zemlje taj period treabo biti u granicama normalnih temperaturnih vrijednosti.

Također, iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da se u potpunosti može isključiti pojava kraćih hladnijih perioda.

Padavine bi, kako se navodi, mogle biti neravnomjerno raspoređene i uglavnom u granicama ili nešto malo ispod prosjeka, pri čemu bi lokalne nestabilnosti ponegdje praćene grmljavinom, uobičajene za ovaj dio godine, trebale biti češća pojava tokom juna mjeseca. Juli i august u pogledu padavina, također ne bi trebali značajnije odstupati od prosjeka.

FHMZ je za danas (srijeda) 06.07. izdao žuti meteoalarm za područje cijele zemlje zbog očekivane grmljavine.

- Iako je na području cijele zemlje danas tokom dana zabilježeno uglavnom sunčano vrijeme, do većeg razvoja oblačnosti doći će krajem dana dok se bura očekuje u Hercegovini.  Slično vrijeme bit će i sutra kada se očekuje temperatura od 25 do 31°C, na jugu od 30 do 34°C. Sunčano s prolaznom naoblakom bit će i u subotu 9. jula kao i dan kasnije - navodi se u ovoj prognozi.