- Novo pogoršanje vremena koje nas je već zahvatilo djelovati će na vrijeme danas i tokom vikenda - najavljuje se u prognozi popularne stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna.

- Frontalni sistem koji je stigao sa sjeverozapada kontinenta mogao bi donijeti lokalno vrlo obilne oborine. Posebno u Crnoj Gori, Hercegovini, zapadu, jugozapadu istoku i centralnom dijelu Bosne, Jadranu, gorskoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, jugu i jugozapadu Srbije i jugozapadu i zapadu Makedonije. Pritom, ponegdje za kratko vrijeme može pasti od 40 do 100 mm padavina, lokalno i preko tih brojčanih vrijednosti. U ovakvim situacijama lokalno su moguće kratkotrajne poplave - navodi prof. Zoran Zadro sa spomenute stranice, dodajući kako zahlađenje koje stiže potkraj petka i tokom vikenda donosi novi snijeg u gorskim područjima ove regije, pa se očekuje formiranje snježnog pokrivača.

- Snijeg je nakratko ponegdje moguć i u nizinama kopnene Hrvatske, u Bosni, zapadu, jugozapadu i jugu Srbije, zatim sjeverozapadu i zapadu Makedonije i nizinskim područjima sjeverne Crne Gore. Potkraj subote susnježice i u noći na nedjelju vjerovatno će biti ponegdje i u nizinama sjeverne Hercegovine i pinegdje na zapadu Hercegovine do 500 mnv. Međutim ne očekuju se obilne snježne padavine i samo se lokalno može formirati tanji snježni pokrivač od 1 do 15 cm - dodaje Zadro.

- Od vikenda ulazimo u period osjetno hladnijeg vremena uz povratak minusa i kako mi volimo nazvati suhog leda. Prognostički modeli još su neusuglašeni šta bi se događati do Nove godine. Dok jedni daju opciju snježnih i hladnih praznika, drugi daju siromašniju po padavina, i suhu hladnu opciju vremena oko blagdana.

***

Zbog jakih i olujnih udara vjetra i obilnijih padavina Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH izdao je danas narandžasto upozorenje za veći dio zemlje, osim sjevernih i sjeveroistočnih područja Bosne.

- Očekuju se jaki, lokalno i olujini, udari juga brzine između 50 i 70 km/h. Akumulirana količna padavina od 30 do 60 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno može pasti i od 60 do 100 litara kiše po metru kvadratnom – navode iz FHMZ.

Zbog obilnih padavina i hidrometeorološki zavod RS izdao je crveno upozorenje za danas za regije Trebinja i Mostara, dok je narandžasti meteoalarm izdan za regije Livno i Bihać.

Također, na jak vjetar danas narandžasti alarm upozoreni su i stanovnici regija Banja Luka, Višegrad i Foča.