Trojica Ukrajinaca, sumnja policija, boravili su posljednje vrijeme uglavnom na teritoriji Crne Gore, Srbije i BiH. Upravo u Srbiji i nabavljene su kartice putem kojih su, koristeći specijalni software, Ukrajinci podigli novac sa bankomata.

Trojica ukrajinskih državljana koji su sa bankomata Sberbanke u Federaciji BiH podigli najmanje 2,7 miliona maraka na teritoriji BiH boravili su svega 53 sata. Za to vrijeme, barem prema zvaničnoj verziji, uspjeli su "obraditi" 23 bankomata spomenute banke i to u Brčkom, Orašju, Tuzli, Lukavcu, Kladnju, Vogošći, Sarajevu, Kiseljaku, Kreševu, Hadžićima, Ilidži, Mostaru, Čitluku, Zenici, Kaknju i na kraju u Bihaću. Iako su im još u petak, tokom radnog dana, ispraznili dio bankomata, sama banka nije primijetila ništa sporno, pa je tek u ponedjeljak, dan nakon što je policija uhapsila dvojicu od trojice Ukrajinaca, poslala obavijest Agenciji za bankarstvo da im je neko iz bankomata otuđio 2,7 miliona maraka, piše Žurnal.

POVEZANO
Bankomat pljačkaDETALJI FILMSKE PLJAČKE U BiH, JEDNE OD NAJVEĆIH: Slučajno spašeno 100.000, mafija odnijela milione!

PRAKTIČNO SLUČAJNO OTKRIVENI. Zvanično, Aleksandar Zajcev, Dmitro Bojko i Jaroslav Titarenko u Bosnu i Hercegovinu su, iz Srbije, ušli preko Graničnog prelaza Šepak kod Zvornika, i to 31. januara u 7 sati i 18 minuta. Dva dana kasnije, odnosno 2. februara oko 12 sati i 20 minuta, Bojko i Zajcev su uhapšeni nakon što ih je bihaćka policija praktično slučajno otkrila. Titarenko je uspio pobjeći, a policijske agencije u BiH raspolažu informacijama da je on dan kasnije ušao u Mađarsku. Pripadnici MUP-a USK-a pronašli su kod Zajceva i Bojka oko 100.000 maraka, dok preostalih 2,6 miliona maraka, koliko je prema tvrdnjama Sberbanke nestalo, do sada nije pronađeno. Uhapšeni Ukrajinci nisu sarađivali s policijom, te nisu otkrili detalje i razloge svoje akcije.

Prema informacijama Žurnala, Zajcev i Bojko dolazili su u Bosnu i Hercegovinu krajem decembra prošle godine. Zabilježeno je, naime, da su oni 6. decembra, oko 6 sati i 30 minuta, ušli na teritoriju BiH preko Graničnog prelaza Karakaj kod Zvornika. Četiri dana kasnije, 10. decembra oko 22 sata, Aleksandar Zajcev i Dmitro Bojko izašli su iz Bosne i Hercegovine preko Graničnog prelaza Ljubovija kod Bratunca. Jaroslav Titarenko, barem zvanično, tada nije dolazio u BiH.

POVEZANO
Bankomat ilustracija 1Zet ostavio punici Feridi (64) karticu, vratio se u dijasporu: KAD JE VIDIO ŠTA JE BILO NA BANKOMATU

TROJICA UKRAJINACA, sumnja policija, boravili su posljednje vrijeme uglavnom na teritoriji Crne Gore, Srbije i BiH. Upravo u Srbiji i nabavljene su kartice putem kojih su, koristeći specijalni software, Ukrajinci podigli novac sa bankomata.

Sberbank je navela da je vlasnik bankomata u BiH firma Payten. U sudskom registru je navedeno da je vlasnik sarajevske firme Payten poljska kompanija "Payten spolka z organiczona odpowiedzialnoscia spolka komandytowa" registrovana u martu 2019. godine.

"OMILJENI" BANKOMATI. Ova kompanija održava bankomate i drugih banaka u BiH, ali Ukrajinci su isključivo novac podizali sa bankomata Sberbanke instaliranih na teritoriji Federacije BiH i Brčko distrikta. Ova oprema, utvrđeno je dosadašnjom istragom iskorištena na 23 bankomata. To znači da je u prosjeku u svakom bankomatu bilo oko 117.000 maraka.

Iako su Ukrajinci svoju akciju u BiH započeli tokom radnog dana, u petak 31. januara, Sberbank je nestanak novca primijetila tri dana kasnije i to nakon hapšenja Zajceva i Bojka. Novac koji je otuđen je osiguran, tako da sama banka, faktički, nije pretrpjela nikakvu materijalnu štetu. Novac koji je otuđen iz bankomata nije pronađen.

POVEZANO
Bankomat Mercator Klina 0GRAĐANIN IZNENAĐEN: "Otkud čovjeku koji je bio ispred mene 87.320 maraka na bankomatu??" (FOTO)