Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH u Australiji i uspješna poslovna žena, stigla je na odmor u domovinu. Iako je u nedjelju slavila godišnjicu braka sa suprugom Chrisom Gabrielom, australijskim bogatašem i biznismenom, umjesto putovanja na neku luksuznu turističku destinaciju oni su se odlučili za dolazak u BiH.

- U Bosni i Hercegovini nam je najbolje. Chris mnogo voli BiH i ovo mu je najdraža godišnjica braka. Uživali smo u našem domu u Neumu, a potom smo bili sa prijateljima u Mostaru i Počitelju. Novac koji bi potrošili za putovanje za godišnjicu braka ili skupe poklone darovali smo djeci u Sigurnoj kući u Sarajevu sa godišnjom članarinom za razvoj sportskih vještina, te dvije stipendije za studente - navodi Đemila Talić Gabriel koja je sinoć zajedno sa brojnim vjernicima obilježila 27. noć mjeseca ramazana - Lejletul-kadr u Počitelju, gdje je na poklon od Džemala ef. Gadare dobila Kur'an i knjigu «Počitelj» Senada Mičijevića.

Djemila i Chris Gabriel 1

Djemila i Chris Gabriel 1

Kako tvrdi, svaki put iznova se iznenadi ljepotama domovine koje nisu skoro nikako iskorištene.

- Kada dođem u Mostar ne mogu da ne odem do Starog mosta. To je nešto prelijepo i mislim da naše ljepote nisu iskorištene. Svaki grad ima neku lijepu turističku atrakciju i potrebno je to na pravi način približiti i prezentirati u svijetu. Sigurno da bi broj turista bio mnogo veći – izjavila je počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels.

Krajem mjeseca u Bihaću Talić Gabriel planira učestvovati na konferenciji «Bosanskohercegovačka izvrsnost - Uloga dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine», koju organizuju Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, uz podršku USAID-ovog projekta «Diaspora Invest», te partnera WWF Adria «Zaštićena područja za prirodu i ljude», Privredne komore USK i BH Futures Foundation.

- Drago mi je da ću biti dio ove konferencije. Iako ima dosta projekata i ulaganja koja direktno podržava bosanskohercegovačka dijaspora, moram istaći da je primjetan smanjen interes za nova ulaganja. Razlog za ovakvu situaciju je maćehinski odnos matice prema dijaspori. Također, tu je i problematična administracija u Bosni i Hercegovini, koja odbija dosta investitora – podcrtava Talić Gabriel.

(Doznajemo.com/PR)