Legendarna glumica Anna Karina, «ikona» francuskog kinematografskog tzv. Novog talasa, preminula je u dobi od 79 godina života, javljaju agencije.

Dansko-francuska glumica umrla je u bolnici u Parizu, od kancera s kojim se nije uspjela izboriti – potvrdio je njen agent.

Francuski ministar kulture Franck Riester tweetovao je status povodom ovog događaja: «Danas je francuska kinematografija ostala siroče. Izgubila je jednu od svojih legendi...»

Karina je bila muza poznatog režisera i svog bivšeg supruga Jean-Luc Godarda u 1960-im...

Probila se već kao tinejdžerka kada je autostopom stigla u Pariz iz svoje rodne Danske, a navodno ju je Godard primijetio dok je šetala Jelisejskim poljima (Champs-Elysees).

On ju je htio da glumi u njegovom prvom i najpoznatijem filmu «Do posljednjeg daha», ali ona je odbila navodno jer je uloga zahtijevala da se skine potpuno gola.

Ana Karina glumica

Nakon nekoliko mjeseci ponudio joj je drugu ulogu, a 1961. su se vjenčali. Iste godine ona je osvojila nagradu Srebrenog medvjeda za najbolju glumicu u Berlinu za film «Žena je žena».

Nakon razvoda, ona je nastavila svoju karijeru, radeći sa poznatim filmadžijama kakvi su Jacques Rivette, Luchino Visconti i Tony Richardson.

Kao pjevačica imala je veliki uspjeh 1967. sa pjesmom "Sous le Soleil exactement".

(Doznajemo.com)