Američka glumica i pjevačica Charmian Carr, poznata po ulozi Liesl Von Trapp, buntovne kćerke kapetana Von Trappa u Oscarima nagrađenom filmu iz 1965. godine "Moje pjesme moji snovi" (The Sound of Music), umrla je u 73. godini u Los Angelesu zbog komplikacija nastalih uslijed rijetkog oblika demencije.

Carr je bila u ranim dvadesetima kada je igrala ulogu najstarije od sedmero djece kapetana Von Trappa (Christopher Plummer), a njena romantična scena s dečkom Rolfeom u gazebu dok grmi, a oni pjevaju pjesmu "Sixteen Going On Seventeen", smatra se jednom od najšarmantnijih u filmu.

Charmian Carr

Nakon tog filmskog hita, pojavila se u TV seriji "Evening Primrose" s Anthonyjem Perkinsom u glavnim ulogama, no uskoro je odustala od glume kako bi se posvetila studiranju dizajna i familiji.

Carr je napisala dvije knjige - "Forever Liesl" (2000.) u kojoj je iznijela detalje oko snimanja filma "Moje pjesme, moji snovi" te "Letters to Liesl" (2001.) koju su inspirisala pisma fanovas širom svijeta.

Rođena je 27.12.1942. u Chicagu. Potekla je iz umjetničke familije, njena majka je također bila glumica, a otac muzičar i vođa orkestra. Kao 13-godišnja tinejdžerka se preselila Kaliforniju. Ima dvoje djece i četvero unučadi. Podsjetimo, glavnu žensku ulogu u filmu igrala je glumica Julie Andrews.