D.T. (32) iz Leskovca umrla je nepuna dva sata posle abortusa u jednoj leskovačkoj privatnoj klinici, a abortus je navodno obavljen iz zdravstvenih razloga, zbog čega je uslijedila reakcija policija, a naređena je i obdukcija...

Ova supruga i majka trogodišnjeg djeteta morala je na kiretažu jer joj je, tvrde njen suprug, sestra i brat, tako savjetovao upravo ginekolog, piše «Jugmedia».

- Operacija je trajala od pola sata do 40 minuta. Iz ordinacije je moja žena izašla polusvjesna oko 20 sati, omamljena od totalne anestezije. Pomogao sam joj da uđe u automobil, malo smo vremena izgubili na kupovinu lijekova i otišli kući. Međutim, nije joj bilo dobro. Ustala je uz moju pomoć da ode do toaleta i skoro da se onesvijestila. Mislio sam da je zbog anestezije. Osvijestio sam je, ali ubrzo mi je pala na ruke – prisjeća se.

Dok je pokušavao da je osvijesti po drugi put uspio je da pozove njenog brata, koji je stigao «brzinom munje».

- Kada je on stigao, stigla je i Hitna pomoć i trudila se oko nje. Iako je naš sin spavao u drugoj sobi, nešto je glasno progovorio u snu i tog momenta ona se osvijestila i pitala me da li je to F….? Odgovorio sam potvrdno, a ona se okrenula svom bratu i rekla: «Čuvajte mi sina», To su bile njene posljednje riječi - priča suprug i otac s tugom u glasu.

Hitna pomoć je prevezla ženu do Urgentnog centra, gdje su doktori bezuspješno pokušali reanimaciju.

Iste večeri policiji je, po proceduri, prijavljen slučaj, a sutradan je suprug preminule žene dao izjavu.

- Moja supruga je imala problem s kičmom, a u posljednje vrijeme i sa jednom nogom, pa je išla na terapije u Niš. Međutim, kada je utvrđeno da je trudna, terapije su morale da prestanu, pa su joj niški ljekari preporučili mirovanje. Tokom mirovanja morala je da se javi ginekologu u državnoj ustanovi koji joj je savjetovao da se izvrši abortus jer će joj u protivnom život biti ugrožen - objašnjava.

Možda je, kaže, ginekolog bio u pravu u vezi s trudnoćom, kičmom i rizikom po život, ali prije kiretaže, tvrdi, isti ginekolog nije uradio nikakve analize.

- Imala je malu oteklinu na nozi. To je trebalo ginekologu da bude signal. Krvna slika i kolor dopler bi otkrili i rizik za abortus - smatra.

Iako nalaz obdukcije još nije stigao, on je, kaže, načuo da je do smrti, odnosno, da je hirurški zahvat pokrenuo tromb, koji je iz noge otišao u pluća i izazvao smrt.

Kaže da mu je u policiji rečeno da će čekati nalaz obdukcije, poslije čega bi trebali procijeniti da li ima dokaza za krivičnu prijavu, te ga o svemu obavijestiti.

- Kakav god bio nalaz obdukcije, ja ću se ili pridružiti krivičnoj prijavi ili sam podnijeti krivičnu prijavu. Zato što već bolesnoj ženi nisu vršene analize prije abortusa, zato što na papiru koji sam dobio prije izlaska iz privatne ordinacije ne piše da je moja supruga bila pod anestezijom, a jeste, čak ne piše ni da sam platio 130 eura za kiretažu. Jasno je meni da se ljekari međusobno štite, ali na meni je da pokušam. Nje nema, ali da više niko ne bude zavijen u crno zbog abortusa - tvrdi suprug.

Sličnim riječima su slučaj opisali sestra i brat preminule D.T.. Svi oni tražili su da im se za sada ne objavljuju imena do podnošenja krivične prijave.

(Doznajemo.com)