U povodu pisanja mostarskoga Dnevnog lista kako su na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u nepunih mjesec dana umrle tri bebe, te kako roditelji dvije preminule beba sumnjaju da je uzrok smrti njihove djece bakterija klebsiella pneumonija, iz SKB Mostar ističu da je rađena bakterijska analiza te da uzrok smrti nije spomenuta bakterija.

"Vezano za slučaj bebe koja je preminula 16.08., možemo reći da je rađena bakterijska analiza te da je utvrđeno da se ne radi o bakterijskom uzroku smrtnosti", navodi se iz Ureda za informiranje SKB Mostar.

Zbog zaštite privatnosti, napominju u SKB Mostar, nije opravdano iznositi bilo kakve druge detalje u javnost.

Iz mostarske bolnice navode kako je zdravstveni karton svakog pacijenta privatna stvar te bez pristanka pacijenta ili staratelja, ukoliko se radi o maloljetnim osobama, takvi se podaci ne mogu iznositi u javnost.

Iz SKB Mostar podsjećaju kako Odjel za neonatologiju, na kojem su u proteklih mjesec dana preminule tri bebe, brine za bebe veoma narušenog zdravlja kojima je odmah nakon rođenja zbog raznih medicinskih razloga potrebna hospitalizaciju te daljnja medicinsku skrb i liječenje.

"Jedan od takvih slučajeva je i beba koja je preminula u subotu, 10.09., a koja je imala niz komplikacija odmah po rođenju te je kao takva i hospitalizirana", navodi se.

Mostarski list piše kako su sredinom prošlog mjeseca, preciznije 16. i 21.08., preminula dvije muške bebe iz Mostara. Treći dječak koji je preminuo 10.09. je iz Drvara, a njegovi najbliži su zatražili obdukciju.

U prva dva slučaja kao uzrok smrti navedena je sepsa, a dječaci su živjeli svega četiri dana nakon poroda, navodi Dnevni list te podsjeća da su u šestom mjesecu 2015. godine na Odjelu za neonatologiju SKB Mostar tri bebe preminule zbog infekcije bakterijom klebsiellom pneumonijom.

(Doznajemo.com/Fena)