Stručnjak UN za ljudska prava u utorak je upozorio na "raširene nestašice hrane i pothranjenost" u Sjevernoj Koreji pogoršane pet mjeseci dugim zatvaranjem granice s Kinom i restriktivnim mjerama protiv novog koronavirusa.

Gospodin Tomas Ojea Quintana, posebni reporter o ljudskim pravima za Sjevernu Koreju, pozvao je Vijeće sigurnosti UN da promisli o sankcijama uvedenima nad tom izoliranom državom kako bi se ipak osigurale pošiljke hrane. 

Sjeverna Koreja je sredinom 1990-tih godina doživjela nestašicu hrane za koju se sumnja da je odnijela do 3.000.000 života. Komunistička azijska država jedina je na svijetu koja nije izvijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o slučajevima zaraze novim koronavirusom.

Ali pandemija je Sjevernoj Koreji donijela drastične ekonomske teškoće, upozorava Ojea Quintana te izdvaja pad trgovinskog prometa sa susjednom Kinom od 90% u trećem i četvrtom mjesecu.

Dodao je kako su "šanse za dodatno produbljivanje nestašice hrane i prehrambene nesigurnosti alarmantne". 

- Postoje izvještaji o povećanju broja beskućnika u većim gradovima, uključujući djecu, a cijene lijekova su drastično skočile. Sve veći broj familija jede samo dva puta dnevno ili jedu samo kukuruz, a neke gladuju - zaključio je.