Mladu Senku Šehić (33) prijatelji karakterišu kao veoma mirnu i blagu osobu, no iza toga krije se borbena ličnost pred kojom je stajala i vojska. Njen život pretvoren je u trening i dobro poznatu parolu red, rad i disciplina. Od malih nogu znala je da namjerava biti dio sportskog svijeta te tako i započinjemo naš razgovor.

- U svijetu sporta sam se pronašla još kao mala djevojčica, koja je počela da se bavi košarkom od svoje jedanaeste godine, zapravo sport je uvijek bio važan segment u mom životu. Pored toga što je moja želja bila da upišem arhitekturu - koju nisam mogla upisati jer smo sestra i ja živjeli samo sa majkom, odlučila sam da nastavim tamo gdje se najbolje osjećam i tamo gdje sam znala da ću da se ostvarim – a to je sport. Život sa majkom i sestrom sam nastavila u Holandiji, tamo sam završila školu koja je slična ovdje našem fakultetu za tjelesni odgoj. Tako je sve počelo.

Koji su bili tvoji prvi koraci?

- Period košarke koji me je naučio mnogo toga o sportu i borbi, pa kako sam spomenula da sam u Holandiji upisala školu sporta, moram napomenuti da je tamo sve drugačije. Osim teorije i knjiga, na samom početku moraš krenuti i sa praksom tako da sam odmah krenula i sa treninzima. Kako je vrijeme odmicalo počela sam volonterski da radim po raznim klubovima kao trener i vodila sam vježbe i obuke. Nakon tih par godina imala sam i ludu sreću da nekako odmah krenem i da profesionalno radim.

Ispričaj nam kako si došla do svog prvog posla?

- Pa u blizini mjesta gdje sam živjela postojala je jedna teretana i wellnes centar gdje sam nakon studiranja obavljala fitness i aerobik praksu. Pri završetku studija vlasnici muž i žena koji su vodili taj svoj wellnes centar i teretanu spoznali su da ja imam veliki talenat i želju za radom pa su mi pomogli i usmjerili me na razne edukacije i seminare gdje sam dobila i važne diplome za nastavak svog rada, te su mi oni odmah ponudili mjesto u svom fitness centru, to su bili neki moji početci.

Senka se vratila u Tuzlu i tu se nastavlja njena priča, u rodnoj Tuzli nastavila je da radi u teretani, ali tu je dobila i novu životnu priliku koju je dobro iskoristila. Pred Senkom su stajali vojska i marinci.

- Da, vratila sam se u Tuzlu, i tamo sam krenula da radim u teretani i fitness centru Fuke. No i na jednoj televiziji vodili smo emisiju o zdravom životu i vježbama gdje sam upoznala i ljude koji su moju biografiju i CV poslali menadžerima koji su naš narod slali u Afganistan. To je bila važna odluka u mom životu na koju sam bez dvoumljenja i pristala. U roku od 24 sata, pogledavši moju biografiju, menadžeri su mi javili da sam dobila posao, da treba da idem tamo i da sam na poziciji MWR supervizora. Kada sam došla tamo prošla sam određena testiranja, gdje su čelni ljudi vidjeli da ja to sve znam i sve je tako krenulo. Krenula sam da radim jutarnje vježbe sa marincima i vojskom. Brinula sam se o teretanama, rekreacionim centrima, o svemu što bi jedan supervizor trebao da radi.

Senka Šehić 1

Zbog čega si trenirala marince?

- Pa zapravo njima je to bilo veoma važno jer su se vršile pripreme a poslije i testiranja preko kojih se odlučivalo dali će oni uopšte ostati u vojsci i da li su sposobni za misije. Tako da su ti treninzi koje sam radila sa njima bili ključni za nastavak njihove karijere.

Kakve su bile njihove reakcije kada su vidjeli da im treninge vodi mlada djevojka koja, kako si sama rekla, na prvi utisak ostavlja svojim izgledom i ponašanjem utisak da se radi o veoma jednostavnoj i blagoj osobi?

- Pa iskrena da budem to su Amerikanci i oni nemaju nikakve predrasude o bilo čemu. Znali su oni da im sigurno neće dati nekoga da ih trenira ko nema pojma o životu. No nakon treninga bilo je mnogo i iznenađenih da jedna mala i sićušna djevojka izmori treninzima 20 vojnika, gdje su mi poslije prilazili i iskazivali veliko poštovanje... Ipak ja sam bila ta koja je morala da pokrene snagu u njima i natjera ih da dobro odrade trening i dobro se pripreme za svoje zadatke.

Koliko si radila svoju misiju u Afganistanu, je li baš onoliko teško kako se priča iz iskustva našeg naroda koji je odlazio tamo?

- Naravno da jeste, ja sam tamo radila 3 godine. No ja sam, kao što ste rekli, veoma hrabra i odvažna osoba koja je u startu isključila svaku emociju i fokusirala se na svoj posao, treninge i svoju misiju. Zatvoreni ste u jednom kampu iz kojeg ne možeš izaći i sve ti je isto svakog dana. Ali ako sebi postaviš ciljeve i kreneš da samo radiš ono što trebaš na kraju se ispostavi da to nije ni toliko teško.

Senka Šehić 1

Nakon tri godine posla na kojem bi ti pozavidjeli mnogi vratila si se ponovo u Tuzlu i nastavila ovdje svoj život?

- Da vratila sam se i nisam znala šta dalje, no nedugo zatim odlučila sam da krenem u jednom smjeru i da sve to što sam radila i učila u svijetu prenesem u svoj grad. Otvorila sam svoju teretanu, osmislila programe i krenula sa radom. Najvažnije je bilo da nisam tri godine tog mukotrpnog rada bacila u vodu i ta teretana koju sam otvorila morala je da se postavi na visok nivo i novi zadatak i izazov u mom životu.

Bili smo u tvojoj teretani u Tuzli, i tamo je nešto slično kao u Afganistanu, vlada red rad i disciplina?

- Treninzi su veoma važni, važno je posvetiti se svakome ko uđe u našu teretanu i stoga ste primijenili red rad i disciplinu, no iza toga se također krije jedna velika familija naših klijenata i korisnika koji su uvijek spremni da djeluju, pomognu jedni drugima i da motiviraju jedni druge. Pokušavam da stvorim lijepu atmosferu i konce držim u svojim rukama. No, također da rezultati svakog našeg člana budu vidljivi te da svi budu zadovoljni.

U teretani smo upoznali i tvoju sestru Sabrinu, zaključili smo da ste vas dvije vatra i voda?

- Da ona je ta koja mi je desna ruka i mnogo mi pomaže. Ja sam previše možda malo i stoga i prema sebi i tu dolazi ona i stišava. Tako da pravimo neki balans. Opet ponavljam sve sa ciljem da svaki naš korisnik i član bude zadovoljan i sa vidljivim rezultatima izađe iz naše teretane.

Šta sve obuhvaća vaš program i šta sve nudite u teretani koja se nalazi u Skojevskoj u Tuzli?

- Pa osim svim mogućih modernih sprava u teretani tu su programi fitnessa, pilatesa, Yoga, Bicikla (Spinning) Combo Workout i još mnogo toga. Svakodnevno su programi različiti i za svakoga ima po nešto.

Možeš li nam na kraju poslati i neku sportsku poruku našim čitateljima?

- Pa nema tu mnogo mudrosti, važno je da svi napravimo prvi korak i da krenemo ka ciljevima. U današnje vrijeme loše hrane, tempa života, zagađenog zraka, depresije i svega što nas okružuje voditi zdrav život je vrlo bitno. Odvojite vrijeme za sebe i pronađite se u nečemu, izgledajte lijepo i budite zadovoljni sobom.

U nastavku pogledajte kratki video iz teretane Senke Šehić, koja je nam u nekim od narednih tekstova obećala pričati i o korisnim savjetima vezanim za kućne treninge, proteinima - njihovim manama i prednostima te o mnogo čemu korisnom iz svijeta sporta.