Vrlo zanimljivu meteo prognozu pod naslovom JOŠ MALO LJETNIH VRUĆINA, ZATIM SLIJEDI JAKA PROMJENA VREMENA? POČETKOM 9. MJESECA POTENCIONALNO MOGUĆI PROBLEMI S OBILNOM KIŠOM U POJEDINIM DIJELOVIMA BALKANA? objavila je stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Evo šta piše u toj prognozi:

- Danas i idućih dana u većem dijelu naše regije očekuje se sunčano, vruće i sparno vrijeme. Temperature zraka kretati će se uglavnom od 28°C do 37°C. Vjetar će širom regije okretati na južne jugozapadne smjerove, što će povećati postotak vlage u zraku i time pojačati osjećaj sparine.

U nedjelju će od sredine dana na sjevernom Jadranu, Gorskom kotaru i sjeverozapadnom dijelu Hrvatske uz naoblačenje biti povremene kiše i pljuskova s grmljavinama. Lokalno je moguće jače olujno nevrijeme.

Početkom tjedna prvo u Hrvatskoj, a u noći na utorak, zatim tokom utorka i srijede i u Bosni i Hercegovini Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji stiže osjetna promjena vremena uz kišu, pljuskove i grmljavine, a ponegdje je moguće izraženije olujno nevrijeme.

Sredinom tjedna će širom regije osjetno osvježiti. Razvoj vremena od polovine idućeg tjedna još nije posve jasan, međutim dobar dio prognoza daje opciju dolaska novog pogoršanja vremena uz stvaranje prostranog polja sniženog tlaka zraka nad jugoistokom Europe.

U takvim okolnostima uz razmjerno svježe vrijeme početak klimatološke jeseni mogao bi donijeti prve obilne jesenske kiše u pojedine dijelove jugoistoka Starog kontinenta.

Ukoliko prognoze i idućih dana ostanu ustrajne na simulacijama stvaranja ciklonalnog polja nad Balkanom, koje bi lokalno donijelo velike količine kiše, vjerovatno će se pisati upozorenje na mogućnost problema s prekomjernim količinama oborina. Za sada se to najviše odnosi na veći dio Srbije, sjeveroistok, istok, srednji i sjeverozapadni dio Bosne, centralni i zapadni dio Makedonije, istok i centralni dio Hrvatske.

Inače, ovo su klasične situacije pri kojima za kratko vrijeme znaju pasti veće količine kiše, što naravno zna uzrokovati poplave. Vidjet ćemo kakva će nam "iznenađenja" prognoze prirediti u idućim danima!?

(Doznajemo.com)