Popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna izdala je UPOZORENJE koje se odnosi na LOKALNO OLUJNO NEVRIJEME koje će, kako se očekuje, pogoditi Balkan u petak i subotu 11. i 12.08.2017. godine.

- Vrućine koje su nas zahvatile neće dugo potrajati, međutim i na njih svakako još treba upozoriti. Promjena vremena stiže krajem sedmice, najavljuje u prognozi prof. Zran Zadro sa spomenute stranice i objašnjava o čemu je riječ...

- Dolaskom svježijeg zraka nad zagrijanu podlogu, postojat će uvjeti za nastanak izraženijih olujnih nevremena. Pri tome će u područjima koje pogodi olujno nevrijeme, biti obilnih pljuskova, jakih grmljavina, grada (tuče ) i olujnog vjetra. Moguća je pojava bujičnih poplava. Promjena vremena zahvatiti ce sva područja regije Balkana, jer se radi o jačem frontalnom sistemu - navodi se u prognozi.

Inače, nevrijeme je već pogodilo sjeverne dijelove Italije u srijedu. Ponegdje je padao zaista izuzetno veliki led, kako možete vidjeti na slici dole, a i video svjedoči o silini nevremena.

Nevrijeme Sjeverna Italija 09/09/2017a

Izvor foto&video: Severe Weather Europe

Međutim, profesor Zadro dodaje kako ne bi ipak svugdje trebalo biiti  olujnog nevremena, jer bi unutar frontalnog sistrma trebalo biti strogo ograničenih olujnih struktura vertikalnih oblaka.

- U područjima gdje se formiraju ovakve strukture oblaka, očekuje se kako će atmosfera jako burno reagirati, ali za nadati je se bez većih posljedica - zaključuje se.

Možda Vas zanima i ovo...

>>>>> SPOMINJE SE U KUR`ANU I BIBLIJI: Čuda svijeta, linija koja razdvaja dva okeana vidljiva kao u atlasu

Nevrijeme Sjeverna Italija 09/09/2017a

(Doznajemo.com)