Prema ovoj prognozi, predstojeće ljeto bi moglo biti veoma toplo, a nekim dijelovima Starog kontinenta prijete velike suše, jake oluje i šumski požari.

Naime, američki meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za predstojeće ljeto, prema kojoj će u Europi biti veoma toplo, pa nekim dijelovima Starog kontinenta prijete velike suše, jake oluje i šumski požari.

- Mogu se očekivati brojna i duga razdoblja s temperaturama između 30 i 40°C , ali i preko 40-og podioka - izjavio je meteorolog Tyler Roys iz AccuWeathera, javlja Tanjug.

Suša AccuWeather summer 2020

Nigdje u Europi se ne očekuju duža razdoblja s padavinama, što bi poljoprivrednike moglo dovesti u nepovoljan položaj.

- Najviše će biti pogođeni usjevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne repe - predviđaju meteorolozi.

Ipak, mogući su periodi sa jačim padavinama, ali se ne očekuje da će duže potrajati.

Proljeće u Španiji i Portugalu obilježila je natprosječna količina padavina za ovo doba godine, ali ljeto bi zato trebalo biti potpuno ili uglavnom suho.

- Bujanje vegetacije tokom proljeća i dugi periodi vrućine stvorit će podlogu za pojavu velikih i razornih požara na ovom području, upozoravaju meteorolozi.

POVEZANO
Pustinja vrućinaAMERIKANCI O TOPLOTONOM UDARU KOJI POGAĐA BALKAN: "To je dio trenda sve češćih ljetnih ekstrema"

Na područjima od sjevera Francuske do sjevera Poljske moguće su razorne oluje.

Centralna i sjeverna Francuska, Njemačka i Danska nalaze se na granici vruće i suhe zone juga i hladnih vazdušnih frontova koji stižu sa sjevera.

Upravo tim područjima prijete jake oluje praćene gradom, razornim vjetrovima, bujičnim poplavama, pa čak i tornadima, upozorava AccuWeather.

POVEZANO
Meteo prognoza - (NE)OČEKIVANONAKON SVEGA JOŠ I OVO! Pročitajte šta nam prognoziraju meteorolozi i tvrde da je preko 50% šanse