Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš profesor Radmilo Janković izjavio je da je trenutno zatišje epidemije koronavirusa u Srbiji, ali da je gotovo izvjesno da nećemo izbjeći treći peak koji nas čeka krajem godine?! Međutim, doktor Radmilo Janković navodi da je situacija na jugu Srbije mirnija nego što je bila prije mjesec dana.

«Trenutno u Kliničkom centru u Nišu imamo 39 pacijenata, od kojih je osmoro u jedinici intenzivne njege. Petoro je još uvijek na mehaničkoj ventilaciji. To su uglavnom pacijenti koji su primljeni prije nekoliko nedjelja. Imamo pacijente koji su i duže od mjesec dana na mehaničkoj ventilaciji», objašnjava doktor Janković.

POVEZANO
Dr. Ivan ĐikićUGLEDNI STRUČNJAK DR. IVAN ĐIKIĆ: "Oprez. Drugi val koronavirusa na jesen bi mogao biti pogubniji!"

Ističe da je trenutno zatišje i trend stagnacije!

«Možda bi bilo previše pesimistično da kažem da polako već uočavamo neke trendove koji bi možda ukazivali na novo zahuktavanje. U svakom slučaju, pokušavamo da odmorimo već prenapregnut sistem, a naročito zdravstveno osoblje», nastavlja Janković.

POVEZANO
COVID 19 + testOVO JE 1. ZNAK DA ĆETE MOŽDA DOBITI KORONU: Skoro 50% oboljelih je nekoliko dana prije osjetilo OVO!

Navodi da je situacija i u drugim kovid bolnicama na jugu Srbije, u Vranju, Leskovcu i Kruševcu, stabilna.

Doktor Radmilo Janković podsjeća da je Klinički centar u Nišu tokom prvog peaka, posljednjih nedjelja marta i prvih desetak dana aprila, bio pod žestokim pritiskom.

POVEZANO
COVID-19 bolnica Srbija 1OVO SE DEŠAVA UNUTAR COVID-19 BOLNICE U SRBIJI: Svjedočenja doktora sa lica mjesta! (FOTO)

«Ukupno do danas, šest mjeseci nakon što smo primili prvog pacijenta, imali smo ih gotovo 4.600. Mislim da je Klinički centar u Nišu pojedinačno bolnica koja ja bila najopterećenija, naročito jedinica intenzivne njege. Svi teški pacijenti iz čitave jugoistočne Srbije su bili kod nas», podsjeća doktor Janković.

Navodi da su u jedinici intenzivne njege imali više od 1.000 pacijenata.

«Bila je zaista velika bitka. Čini mi se da je prvi peak svima bio teži jer smo bili možda malo zatečeni. Bolja organizacija u drugom peaku nam je omogućila da leijčimo uglavnom najteže i najzahtjevnije pacijente. U lokalnoj bolnici su zadržani srednje teški pacijenti, što nam je dalo mogućnost da sačuvamo mnogo ljudskih života», ističe doktor Janković.

Doktor Radmilo Janković 1

Tvrdi da je tokom epidemije bilo puno kolektivnih emocija.

«Dosta ljudskih života smo izgubili. Nažalost i neke članove porodica i članove kolektiva. Čak dvadesetak anesteziologa se u Kliničkom centru Niš zarazilo, a neki članovi njihovih porodica nisu preživjeli», navodi doktor Janković.

POVEZANO
Bolnica Srbija Infektivno DZMLADI I ZDRAVI OD KORONE UMIRU ZA DVA DANA: Obdukcije preminulih dale užasavajuće rezultate

Prisjeća se da je bilo dosta dramatičnih situacija, ali i pobjeda koje su ulijevale nadu.

«Najmlađi pacijent koji je bio na mehaničkoj ventilaciji je već u Leskovcu u svojoj porodici. Dobili smo i bitku za bebu čija je mama izgubila život na operacionom stolu», podsjeća doktor Janković.

«Realno je da će se broj zaraženih povećavati»

SPREMAMO SE ZA TREĆI PEAK!

Doktor Radmilo Janković naglašava da je bilo jako teško, a da je sada više nego očigledno da se spremamo za treći peak, koji, očekuje se nećemo zaobići.

«Samo je pitanje da li će biti novembar ili decembar, ali se spremamo za to», objašnjava Janković.

Tvrdi da je najopasnija prenapregnutost zdravstvenog sistema i mogućnost da on popuca.

«Mislim da je čitav naš zdravstveni sistem, pogotovo u drugom peaku, pokazao određenu stabilnost, snagu i međusobnu solidarnost», ističe doktor Janković.

OPASNOST - SREDNJOŠKOLCI CILJNA GRUPA!

Smatra da je problematično što će se mnoge osobe, a naročito srednjoškolska omladina, javljati u respiratorne ambulante sa simptomima respiratorne bolesti.

«Pitanje šta će od toga biti korona, a šta obična prehlada ili gripa, ali realno je da će se broj povećavati. Nije realno da imamo ovako nizak broj potvrđenih slučajeva, a da je svuda u okruženju mnogo teža situacija», objašnjava Janković.

Naglašava da je bitno da drugi peak ne bude nagao i da mu početak bude odložen što je više moguće.

POVEZANO
COVID-19 Spanish fluZASTRAŠUJUĆA SLIČNOST SA KORONOM? Epidemija prije 100 godina ubila je milione tek u svome 2. udaru!