Devetnaesto izdanje mozaičkog magazina «Duga Presshura», o temi «Aktivno sudjelovanje mladih u društvu: pretpostavke, problemi i potencijali», održano je danas u prostoru kluba «SSH» u Sarajevu. Gosti/uvodničari bili su Zerina Ramović, predsjednica udruženja «Metamorfoza», Tarik Jažić, mladi poduzetnik, inženjer saobraćaja i komunikacija, magistar menadžmenta, i Lana Lončarević, akademska slikarica i kostimografkinja. Urednica i voditeljica programa bila je Ivana Krstanović.

Mozaični magazin «DUGA PRESSHURA» organizira Udruga «Libertas», pod pokroviteljstvom Fondacije Schüler Helfen Leben.

Tarik Jažić smatra da početna ideja mora biti dobra i drugačija od drugih koje su na tržištu:

«Prilikom pokretanja biznisa nailazite na mnogobrojne probleme - administrativne, birokratske, probleme u vođenju posla... Međutim, ako želite da uspijete, vi morate prepoznati u sebi koji je to potencijal koji će vas distancirati od drugih na tržištu rada i na osnovi tog potencijala ćete biti prepoznati. Pored formalnog obrazovanja, koje je izuzetno bitno, danas je neophodno i neformalno obrazovanje, neformalna edukacija, ne samo za mladu nego i za stariju generaciju, kako bi se pratila nova tehnološka postignuća koja su prisutna na tržištu rada, jer na taj način mladi mogu unaprijediti svoje vještine, te steći neke nove. S jedne strane, društvo mora da motiviše mlade osobe da bi one htjele da rade i žive ovdje, ali s druge strane, i mladi moraju malo da se trgnu te da budu motivatori drugim mladim osobama. Najvažnije je da prenosite znanje jedni drugima».

Lana Lončarević je navela kako je posao kostimografa nažalost jako zapostavljen, te nezahvalan jer se danas ne vodi računa o nečemu što je vrijedno, što je perspektivno.

«Mladima je Internet značajan u današnje vrijeme jer je on sredstvo na kojem se mladi ljudi mogu promovirati, jedna vrsta reklame». Također, ona smatra da danas sve više mladih posjećuje predstave - da se ta kultura itekako razvija, uključuju se u kulturni život, no da je bitno taj isti kulturni život poboljšati te dati mladima priliku da što više učestvuju u njemu.

Zerina Ramović je predstavila udruženje «Metamorfoza», osnovano 2012. godine, čiji je cilj da bude podrška afirmiranim i neafirmiranim umjetnicima. Istaknula je da je njihov najznačajniji projekt obilježavanje Svjetskog dana poezije, 21.03., i da su do sada izdali pet zbirki poezije - u kojim je predstavljeno preko 500 mladih autora/ica s područja cijele Bosne i Hercegovine. «Mi kao društvo bismo trebali što više da potenciramo priče mladih uspješnih ljudi, da smo im podrška. Isto tako, mediji trebaju imati malo veći prostor za umjetnost, za kulturu, a naravno i za mlade ljude - dati im priliku da predstave sebe te svoj rad i talenat».

(Doznajemo.com)