Policajac koji je ranjen u jutrošnjoj pucnjavi u sarajevskom naselju Alipašino Polje, Davor Vujinović, preminuo je.

U sarajevskom naselju Alipašino Polje jutros oko 4 sata kradljivci vozila otvorili su vatru na policijsko vozilo. Jedan policajac ubijen je na mjestu događaja, a drugom se medicinsko osoblje nekoliko sati borili za život.

Potvrđeno je da su stradali Adis Šehović (46) i Davor Vujinović (43). Dugogodišnji policajci, porodični ljudi, očevi....

Pucnjava na policiju Alipašino 26/10/18c

Od kraja rata u Bosni i Hercegovini petero policajaca stradalo je vršeći svoje svakodnevne dužnosti.

Nakon krvave pucnjave zapoeče su uviđajne radnje, a na mjesto događaja stigla su četiri tužioca Kantonalnog tužilaštva, poručeno je tokom konferencije za novinare Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

- Ovo je nastavak agresivnog ponašanja kriminalnih grupa na policiju. Prošle godine smo na to upozoravali i od Vlade smo dobili sredstva za odbrambeno oružje. Ove kriminalne grupe su sve agresivnije. U istragu je uključena i Federalna uprava policije, Državna granična policija i Agencija za istrage i zaštitu. MUP Republike Srpske (RS) stavio je na raspolaganje sve svoje snage. Helikopterske jedinice i u RS i u Federaciji BiH su angažirane.

Navedeno je da napadnuti policajci nisu imali ni uključena rotacijska svjetla te da nisu imali mogućnosti braniti se.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj poručio je da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

Najavljeno je i da će na dan ukopa ubijenih policajaca biti proglašen dan žalosti.

Pucnjava na policiju Alipašino 26/10/18c

Foto: Na mjestu događaja su deseci policajaca, aktivirane su sve policijske snage, koje je MUP Kantona Sarajevo angažovao u potrazi za počiniocima

Zoran Čegar, komandant podrške pri Jedinici za zaštitu osoba i objekata Federalne uprave policije, ranije je izjavio da je još u šoku zbog ubistva policajaca:

- Ovo je prestrašno. Mislio sam da smo dotakli dno, ali nismo. Pitam se - ko je sljedeći od mojih kolega? Ako oni rade ovo policiji, šta će tek uraditi građanima? Ja sam bio na licu mjesta, vidio sam kolegu koji leži izrešetan, to je strašno. Sada neka ovi političari izađu ili rukovodioci, koji kažu da niko više neće dići prst na policajca. Sada će dizati 'kalašnjikove'. Meni su neki dan slomili klavikule na protestima. Niko od rukovodilaca nije me ništa pitao šta mi treba. Nedvojbeno je da će ih policija naći...

Policija RS sarađuje s kolegama iz Kantona Sarajevo kako bi se pronašli počinioci.

- Komesar policije Kantona Sarajevo je, odmah po izvršenju tog krivičnog djela, obavijestio policiju RS. Na njihov zahtjev, upućene su dodatne policijske snage, kao i jedinica za podršku, s ciljem pretrage terena, kako bi se pronašli izvršioci, jer postoji mogućnost da su prešli na područje RS, potvrdila je Feni Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS.

Naglasila je da se u ovom trenutku ne može reći ko su počinioci krivičnog djela koje se noćas dogodilo u Sarajevu.

- Ne možemo u ovom trenutku reći odakle dolaze izvršioci, izjavila je Miljanović.

PUCNJAVA se desila u C-fazi tog sarajevskog naselja, u blizini tržnog centra Bingo.

Kradljivci su htjeli ukrasti automobil Golf 6 bijele boje, a policajci su na njih naišli tokom redovne kontrole. Prema dosadašnjim informacijama, automafijaši su se dovezli u dva automobila. Nakon što su pucali, počinioci su pobjegli u pravcu OŠ "Meša Selimović" u Sarajevu.

POVEZANO
Pucnjava na policiju Alipašino 26/10/18aDETALJI KRVAVOG NAPADA NA POLICIJU JUTROS U SARAJEVU Mafijaši došli u džipu kakav koriste specijalci