Četvrta samostalna izložba pod nazivom "Beyond beauty" mlade sarajevske umjetnice Melise Vreto otvorena je 30.06. u prostorijama Galerije fakulteta savremenih umjetnosti u Beogradu.

Izložba predstavlja krunu stvaralačkog i istraživačkog rada na kojem je Vreto radila proteklih pet godina u okviru doktorskog umjetničkog projekta "Tijelo kao društvena senzacija: fenomen odjeće kao druge kože" na Fakultetu savremenih umjetnosti Beograd.

Melisa Vreto izložba BG jul 2020a

Prema njenim riječima, izložba je multimedijalnog karaktera te se sastoji od fotografija tekstilnih instalacija, ready made objekata i video radova.

U svom radu nastojim da istražim povezanost fenomena odijevanja i tjelesnosti, odjeće i tijela u kontekstu savremenog društva i industrije ljepote. Smatram da danas živimo tijelo koje je pozornica odjevne senzacije. Kroz pojam tijela kao društvene senzacije želim da ispitam mogućnosti inkorporiranja vlastitog tijela u odijevne predmete - izjavila je Vreto.

Melisa Vreto izložba BG jul 2020a

Materijal pomoću kojeg ova umjetnica gradi instalacije su svakodnevni odbačeni materijal poizvoda za uljepšavanje poput korištenih maramica, tufera, maski za lice i slično.

Takav materijal neminovno sadrži otiske korištenja koji prije svega svjedoči o klišeiziranom pogledu na žensku ljepotu u potrošačkom društvu, referirajući se urbanu kulturu odbacivanja. Kroz transformaciju odbačenih predmeta potrošačke kulture nastojim ukazati na hiperpotrošnju, povodljivost i nestabilnost tijela – dodala je Vreto.

Izložba je otvorena svaki radni dan od 9 do 16 sati do kraja augusta u prostoru Galerije FSU Fakulteta savremenih umjetnosti Beograd.

Melisa Vreto izložba BG jul 2020a

(Doznajemo.com)