Ulicama Banje Luke prošao je svečani defile pripadnika policije, ratnih veterana, studenata sportskih udruženja i kulturno-umjetničkih društava iz bh. entiteta Republika Srpska, a u povodu obilježavanja Dana Republike Srpske, praznika koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Svečani defile počeo je pjesmom Marš na Drinu.

"Republika Srpska danas je ujedinjena u želji da živi u miru i slobodi, zajedno sa drugima, ali i da čuva svoje", poručio je predsjednik RS Milorad Dodik.

Po njegovim riječima, "Dan Republike Srpske se dugo čekao u istoriji, a svi na ovaj dan okupljeni su jedinstveni i vole Srpsku".

"Ovo je poseban dan našeg jedinstva i odnosa prema RS-u, načinu života i onoga što želimo da budemo. RS je stvorena jer je to bio odgovor naroda na dešavanja i želju da se pravi država, jer bez države nema slobode. Nikada nismo imali namjeru drugima da ukinemo slobodu, a RS je danas ujedinjena u želji za mirom i slobodom", naglasio je Dodik.

Dan RS 09/01/2017a

Svečani defile prate Mladen Ivanić, Milorad Dodik i Tomislav Nikolić (Foto: AJB)

Prethodno je na glavnom banjalučkom trgu postrojena počasna jedinica Oružanih snaga BiH, odnosno njihovog Trećeg pješadijskog puka, čiji je starješina predao raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Nakon što je primio raport, Ivanić se pridružio predsjednicima Republike Srpske i Srbije, Miloradu Dodiku i Tomislavu Nikoliću, koji su prisustvovali svečanom defileu u povodu Dana RS.

Dan RS se obilježava uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti. Obilježavanje je jutros počelo liturgijom i lomljenjem slavskog kolača u hramu Hrista Spasitelja, iako se u novom Zakonu o Danu RS navodi da je to sekularni praznik.

Taj zakon usvojen je nakon što je Ustavni sud BiH proglasio Dan RS, 9. januar, neustavnim.

Dan RS 09/01/2017a

Inače, cijeli grad je blokiran uz jako prisustvo policije. Sve radnje u centru su zatvorene. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS pojačalo je mjere sigurnosti i poziva građane da "Dan RS-proslave u miru i dostojanstveno".

"Građane, koji budu željeli da prate svečani defile koji će biti održan u Banjoj Luci, savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete, jer će im biti oduzeti", navedeno je iz MUP-a RS. Na području grada Banja Luka za danas je zabranjena i upotreba bespilotnih letjelica (dronova).

Ambasada SAD je poručila kako je "nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH - kršenje vladavine prava", a oni koji tu odluku krše "moraju za to odgovarati".

Reagovao je i Ured visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice u BiH, navodeći da su entitetske vlasti Republike Srpske dužne poštovati Ustav BiH, kao i odluke Ustavnog suda BiH.

"Ustav Bosne i Hercegovine, uključujući i odluke Ustavnog suda BiH, mora se poštovati. Mirovni sporazum se mora poštovati u cjelini, a ne kao a la carte", navodi OHR.

Dan RS 09/01/2017a

Na obilježavanje Dana RS doputovao je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, te poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej. Njega je, zajedno s princom Aleksandrom Karađorđevićem, prije svečanosti primio Milorad Dodik.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine 25.11.2015. godine ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima RS i naredio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe, a parlament RS dobio je rok od pola godine da to učini.  Referendum o 9. januaru održan je u RS 25.09. prošle godine, iako je državni Ustavni sud izrekao mjeru njegove zabrane. Ustavni sud Bosne i Hercegovine također je poništio rezultate referenduma.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine do sada je saslušalo nekoliko aktera referenduma, najviše članova Komisije za provođenje referenduma u RS, uključujući i Milorada Dodika, predsjednika RS, u sklopu istrage u predmetu koji se odnosi na krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno nezakonito organiziranje referenduma o Danu RS.

IVANIĆ O SMOTRI. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je u nedjelju da, kao član bh. Predsjedništva, ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te kako je to bio slučaj i u nedjelju u Banjaluci, kada je polagao vijence u okviru aktivnosti obilježavanja Dana bh. entiteta Republika Srpska, praznika kojeg je neustavnim proglasio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, javlja agencija Fena.

"Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jedinicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje", rekao je Ivanić novinarima. Dodao je da ako neko za ovo snosi odgovornost, onda je to on.

"Ovo smatram potpuno prirodnim i normalnim. Meni, kao predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, počasna jedinica 'pripada', i to je i bio način kako sam rekao da će oni [pripadnici Trećeg pješadijskog puka] u ovome učestvovati", istakao je Ivanić.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva je precizirao kako ova počasna jedinica Oružanih snaga neće učestvovati u svečanoj smotri, ali će biti prisutni da daju počast (raport) njemu kao predsjedavajućem.

Pripadnici Trećeg pješadijskog puka povukli su se sa ceremonije nakon što su predali raport Ivaniću, koji je položio vijence palim borcima RS.

Pripadnici ovog puka, njih 40, kao i Vojni orkestar Oružanih snaga, bili su postrojeni ispred mjesta na kojem su zvaničnici RS-a položili vijence.

Ivanić je naglasio da i dalje smatra kako su sva osporavanja proslave Dana RS nepotrebna, jer je ovaj bh. entitet, usvajanjem novog Zakona o praznicima u RS, praktično proveo odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Svako ko je mislio na silu natjerati nekoga da nešto slavi ili ne slavi neće uspjeti i jedino je moguć dogovor i kompromis", izjavio je on novinarima u Banjoj Luci te dodao kako, kao što srpskim zvaničnicima nisu smetali neki datumi koji se slave u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, tako ni predstavnicima tog entiteta ne trebaju smetati datumi koji se slave u RS.

Istakao je kako je u RS usvojen Zakon o praznicima u RS, te kako nije osnovano pozivanje na ustavne sudove i neke odluke.

Ivanić smatra kako "današnji dan zaslužuje da sve političke ličnosti srpskog naroda, zbog hiljada poginulih u ratu, iskažu poštovanje prema tom datumu i porodicama poginulih".

Izvor: Al Jazeera i agencije