Istraga o slučaju zlostavljanja troje djece u Slatini, kod Banjaluke, za šta je osumnjičen njihov otac, još nije okončana, a u vezi s tim događajem saslušano je više lica, potvrđeno je juče iz banjalučke policije.

- Po toj prijavi postupali su pripadnici Policijske stanice Laktaši, koji su preduzeli niz mjera i radnji, a o kojim je podnesen izvještaj. Svako naše dalje postupanje biće po zahtjevu nadležnog tužilaštva, izjavio je Darko Novković, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Banjaluka.

On je dodao da je osumnjičeni na slobodi, a za eventualni pritvor moraju biti ispunjeni uslovi:

- Mi o tome ne možemo odlučivati, već odlučuje nadležni sud na zahtjev tužilaštva. Naše je da dokumentujemo događaj i dostavimo potrebne dokaze, objasnio je Novković.

Sa druge strane, više detalja nisu mogli da navedu ni iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, odakle su potvrdili da su 3. jula zaprimili izvještaj o nasilju u porodici, te da u narednom periodu trebaju biti donesene dalje odluke.

Podsjetimo, ovih dana objavljeno je da je troje djece iz Slatine smješteno u sigurnu kuću nakon što su socijalni radnici i policija došli do informacija da ih je otac godinama teško fizički i psihički zlostavljao. Sumnja se da je brutalno premlaćivanje i psihičko iživljavanje bila svakodnevica koju su preživljavale sestre od 11 i 15 godina, kao i njihov četrnaestogodišnji brat. Sve je, kako se spekuliše, otkriveno zahvaljujući komšinici koja je alarmirala socijalne službe, pošto su joj se mališani povjerili da ih otac tuče i na razne načine maltretira.

Troje djece iz Slatine kod Laktaša daleko od očiju javnosti godinama su preživljavali najteže oblike fizičkog i psihičkog zlostavljanja od oca koji se još uvijek nalazi na slobodi, javio je "EuroBlic".

Brutalno premlaćivanje i sek*ualno zlostavljanje bili su navodno dio svakodnevice sestara u od 15 i 11 godina, te dječaka od 14 godina, a koji su živjeli na samo nekoliko kilometara od Banjaluke.

"EuroBlicu" je potvrđeno da brat i sestre zbog svega što su preživjeli imaju teške zdravstvene i psihičke probleme.

- Tukao me kad god je stigao i nije birao predmet kojim me udarao. To je tako trajalo godinama. Trpio sam velike bolove i molio Boga da to sve prestane - ispričao je 14-ogodišnji dječak, koji zbog dugogodišnjeg zlostavljanja ima srčanih problema.

Izjave njegovih sestara još su šokantnije i otkrivaju da ih je otac navodno i sek*ualno zlostavljao.

Navodno se svemu nije mogla oduprijeti ni majka djece, koja također ima ozbiljne zdravstvene probleme.

Djeca su sada odvedena i smještena u Sigurnu kuću. Stručni radnici koji su prvi došli do kuće strave u kojoj su živjela djeca, kako doznaje "EuroBlic", bili su šokirani i zatečeni izgledom i stanjem u kojem su pronašli dječaka i njegove sestre.

Stručnjake je alarmirala žena koja se prije nekoliko mjeseci doselila u Slatinu, ne sluteći da će joj to promijeniti život.

- Prema raspoloživim informacijama, ovoj ženi, koja je kupila plac u blizini kuće strave, djeca su se naknadno povjerila da ih otac tuče i radi druge užasne stvari. Iako je bila u šoku, zahvaljujući ovoj ženi obavještene su nadležne institucije, koje su u rekordnom vremenu djecu izvukle na sigurno i smjestili ih u Sigurnu kuću, gdje se i danas nalaze - izjavio je izvor "EuroBlica".

Međutim, ono što je nepoznanica je zašto otac nije i pritvoren.

- U ovakvim slučajevima istrage su jako osjetljive, jer na prvom mjestu morate imati validne i čvrste dokaze, odnosno izjave djece i drugih svjedoka, a zatim dokazati da su ta strašna i normalnom čovjeku nezamisliva krivična djela trajala duži vremenski period - objasnio je izvor "EuroBlica" iz istrage.

Izvor otkriva da je policija protiv oca podnijela prijavu i zbog posjedovanja ilegalnog oružja.