Gospodin Esad imao je na Pepelarima kod Zenice nesvakidašnji susret. Na kućni prag mu je došla opasna zmija otrovnica - poskok!

Nije imao izbora, i ovu zmiju je usmrtio, a fotografije možete pogledati u prilogu teksta.

Poskok Pepelari 01/04/19 1

Poskok Pepelari 01/04/19 1

Ovim povodom, prof. Akif Smajlović, poznati ekolog, napisao je tekst kojeg je objavio na grupi Doznajemo Portal. Pročitajte ispod:

OPREZ DOLAZE NA KUĆNE PRAGOVE!

KAKO OTJERATI ZMIJE OD KUĆA I VIKENDICA?

Danas mi Pepelarski komšija Esad posla sliku ubijenog poskoka. Esi je danas, izmamljen toplim vremenom, došao poskok, najotrovnija evropska zmija.

Poznat je moj stav da sam protivnik ubijanja zmija u prirodi, ali ovaj put moj komšija nije imao izbora. Vraćam se u mladost i logorovanje sa izviđačima na Boračkom jezeru. Tada šatori nisu imali podnu zaštitnu ceradu, pa smo naveče palili lule (plodove šaše) da bismo se osigurali od neželjenih gostiju. Zmije imaju ulogu u BIODIVERZITETU jer u prirodi smanjuju broj miševa koji se množe geometrijskom progresijom i izazivaju mišju groznicu, koja može dovesti do zastoja rada bubrega.

Kako spriječiti dolazak zmija i mogući ugriz:

1) Očistiti dvorište da bi se mogla uočiti zmija (kao u ovom slučaju);

2) Posuti na razmaku od 2 m po malu hrpicu SODE BIKARBONE uz kuću i dvorište. Jer je dokazano da zmije ne podnose njen miris;

3) U kuci ili ispred kuce krpe natopljene naftalinom koje ujedno stite gardarobu od moljaca.Zmija dolazi u blizinu kuca u potrazi za hranom ili hladovinom. Da jos napomenem da su zmije u proljece najotrovnije , da se pare u maju a da samo zenke poskoka umjesto jaja lijezu mladuncad duzine 10 cm koji su istog momenta spremni za ugriz jer posjeduju otrov.Ako pak dodje do ugriza treba podvezati ranu i sto hitnije stici do bolnice .Ako ste na planini telefonom kontaktirati GSS / gorska sluzba spasavanja / i HITNU POMOC.
OPREZ !

POVEZANO
Zmije Tuzla 14/04/2018 0HOROR NA VIKENDICI KOD TUZLE: Žene naišle na leglo zmija otrovnica! (FOTO)

(Doznajemo.com)