U moru kod plaže u Mutograsi (dijelu Podstrane pored Splita, Hrvatska) je u nedjelju u 18 sati od udara groma poginuo mladić Irem Karišik iz Sarajeva, koji je s djevojkom bio na odmoru.

Djevojka je odmah počela vikati, dozivati upomoć, zazivati ime prijatelja. Pokušala ga je i izvući tih nekoliko metara na plažu, nije uspjela.

POVEZANO
Irem Karišik PodstranaVLASNIK KUĆE DO PLAŽE U MUTOGRASI: "Moja kćerka i zet izvukli su ga iz plićaka i pokušali oživjeti"

- Kćerka i zet su prvi stigli. Pomogli su izvući mladića, pokušavali ga reanimirati do dolaska doktora, koji su stigli stvarno brzo. Kćerka ga je držala za ruku, ali bila je svjesna da je mrtav i da se ne može spasiti. Cijelu noć nije spavala, sad je otišla u sobu. Kaže da ne može zaboraviti te trenutke - izjavio je Pero P., vlasnik prve kuće uz plažu.

Irem Karišik (26) završio je farmaceutski fakultet i bio je magistar farmacije. Radio je kao medicinski predstavnik za firmu Johnson and Johnson.

- Naš brat s tribine Irem Karišik je smrtno stradao uslijed udara groma u Podstrani. Rahmet ti duši, Manijače - oprostili su se njegovi kolege navijači s tribine na Facebook stranici Manijaka, navijača "Željezničara".

Na Interentu se pojavio i snimak udara munje u more, koji je navodno snimljen u isto vrijeme tragedije u Podstrani, uz poziv svima na oprez kada je u pitanju kupanje za vrijeme neodgovarajućih vremenskih prilika.

- Munje nose visoku temperaturu i jaku struju, koja može varirati od pet do iznad 100 kiloampera, pa u slučajevima kad udari u čovjeka može nastupiti smrtni ishod. Za električno pražnjenje munja uvijek bira najistureniji objekt, pa zato nije preporučljivo potražiti zaklon ispod visokog stabla ili drugih sličnih predmeta. Nije preporučljivo ni držati u ruci telefon, kišobran ili neki drugi predmet koji može poslužiti kao vodič. Munja može udariti između oblaka i tako nikad ne stići do zemljine površine, ali može udariti i u tlo, pa zato nije preporučljivo ležati na zemlji jer smo tad cijelom površinom tijela izloženi.

Isto tako može udariti i u more. Iako je vrlo nezahvalno govoriti o konkretnom slučaju, u ovoj situaciji najvjerojatnije je munja udarila u more i širila se morskom površinom. Najbolja prevencija je jednostavno izbjegavati otvoreni prostor za bilo kakvoga grmljavinskog nevremena ili oluje te potražiti siguran zaklon u nekom objektu - objasnila je Petra Mikuš Jurković iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Njen kolega meteorolog Izidor Pelajić smatra kako je vjerovatno bila riječ o jednom kumulonimbusu koji je izazvao grom.

- Udar munje može se osjetiti i daleko šire od samog mjesta udara. Struja može teći u krugu od 10 kilometara i, čim se čuje grmljavina, potencijalno postoji opasnost od udara groma - objasnio je Pelajić.

POVEZANO
Munja-grom-grmljavina (E.Sokolovic)OVI SAVJETI MOGU VAM "SAČUVATI GLAVU" Šta uraditi kada počne da jako GRMI I SIJEVA!?