Noćas se dogodio vandalski napad na zgradu veleposlanstva Hrvatske u BiH u Sarajevu, piše Večernji list BiH. Potrgan je nosač zastave, a zastava Europske unije je uništena.

Na fotografijama s lica mjesta se može vidjeti da je zastava bačena na pod i uništena, a nosač na zgradi polomljen. Policiji je događaj prijavljen i traje istraga. Potragu bi trebala olakšati činjenica da je prostor na kojem su istaknute zastave pokriven videonadzorom.

Zbog ovog događaja reagirao je i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić.

- Zastava Europske unije postavljena na pročelju zgrade hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu skinuta je i odbačena na ulicu u noći na nedjelju, njezin držač oštećen je i djelomično istrgnut, a policija traga za vandalima koji su to počinili - potvrdio je Hini Sabolić.

Naveo je i ostale detalje:

"To se dogodilo između 23 sata i ponoći. Zastava EU je potrgana, a hrvatska zastava koja je također istaknuta ostala je netaknuta. U kontaktu smo s policijom i u ovom trenutku nemamo više informacija", izjavio je Sabolić, koji očekuje da policija poduzme sve što je potrebno i brzo istraži ovaj izgred, a nije želio nagađati o mogućim motivima počinitelja.

Inače, radi se o ulazu u konzularni odjel veleposlanstva. Oštećenje su opazili djelatnici veleposlanstva koji su pozvali policiju.

Iz dostupnih informacija čini se kako se izgred dogodio u vrijeme policijskog sata koji je u Federaciji BiH na snazi od 23 do 5 sati ujutro, a uveden je kao dio mjera u borbi protiv pandemije novog koronavirusa.

Veleposlanstvo Hrvatske u Sarajevu smješteno je u poslovnoj zgradi u strogom centru grada na Trgu djece Sarajeva. Cijeli taj prostor koji je u blizini Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva BiH pokriven je nadzornim kamerama.