U proteklom periodu uglavnom smo imali kombinaciju jesensko-zimskog tipa vremena u zadnjem mjesecu klimatološkog proljeća.

Očekujemo kraj ovog mjeseca, koji bi mogao ispisati meteo anale, posebno u negativnom temperaturnom odstupanju.

Vjerovatno će ovo biti jedan od najhladnijih majeva u zadnjih 100 godina.

Vrijeme se izgleda ne namjerava, barem temperaturno gledano, vraćati u normalu ni u idućih desetak, ako ne i više dana. Kako sada stvari stoje, za očekivati ja da će tu biti malo proljetno-ljetnog ugođaja, ali samo u tragovima!?

- Dakle danas i sutra vrijeme će se barem na kratko smiriti, tako da će širom regije biti više suhog, sunčanog i stabilnog vremena. Temperature će također porasti, tako da će koliko toliko biti primjerenije dobu godine uz vrijednosti koji će se kretati u regiji uglavnom između 15°C i 26°C. Noćne i jutarnje vrijednosti će biti nešto niže.

NOVO POGORŠANJE? Danas i sutra rijetkih lokalnih pljuskova ponegdje bi moglo biti u Gorskom dijelu Hrvatske, zaleđu Dalmacije, ponegdje lokalno u Hercegovini, srednjem i sjevernom dijelu Crne Gore, jugu, jugozapadu i zapadu Srbije te ponegdje na jugozapadu, sjeverozapadu i centralnom dijelu sjeverne Makedonije.

Zapuhat će uglavnom slab do umjeren južni, jugozapadni i jugoistočni vjetar. To će biti uvod u novo pogoršanje vremena koje uskoro stiže – piše u svojoj prognozi profesor Zoran Zadro sa popularne stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, te nastavlja u istoj prognozi:

- Od nedjelje i osobito početkom i oko sredine idućeg tjedna stiže novo pogoršanje vremena, koji će zahvatiti veliki dio regije Balkana uz kišu, pljuskove i grmljavine.

Pri tome svakako treba upozoriti na mogućnost izraženijeg grmljavinskog nevremena s obilnom kišom, intenzivnom grmljavinom, gradom i prolazno jakim vjetrom.

U područjima u kojima za kratko vrijeme podne veća količine kiše moguća je pojava kratkotrajnih bujičnih poplava.

Ponovno će neprimjereno zahladiti, a kako se čini po trenutnim prognozama, promjenjivo i neprimjereno hladno vrijeme moglo bi se protegnuti cijeli idući tjedan.

DUGOTRAJNA STABILIZACIJA NI NA VIDIKU? Prognoze ne obećavaju dugotrajnu stabilizacije vremena ni u sedmici iza, tako da će vjerovatno i početak 6. mjeseca obilježiti promjenjivo i neprimjereno hladno vrijeme s obzirom na doba godine.

Ako se pogledaju karte koje prikazuju stanje atmosferskog pritiska i temperaturno odstupanje za sredinu i drugu polovinu 6. mjeseca svi željni dugotrajne stabilizacije vremena će vjerovatno i dalje biti na čekanju.

Naime prognoze i dalje ostaju pri tome da nas veliki dio idućeg mjeseca čeka relativno nestabilno vrijeme, uz samo kraće ljetne epizode.

Što se tiče temperatura i idući mjesec bi lako mogao završiti kao hladniji nego je uobičajeno s obzirom na doba godine, iako je teško vjerovati da će ići toliko u krajnost, kako je otišao ovaj mjesec.

(Doznajemo.com)