Analizirajući najnovija predviđanja vezana za takozvanu Arktičku oscilaciju, popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna daje analizu šta bi to moglo značiti kada je u pitanju vrijeme u našim krajevima.

- Večeras i sutra ćemo valjda biti pametniji - piše prof. Zoran Zadro, sa spomenute stranice navodeći sljedeće:

- Arktička oscilacija (AO) krajem ovog i početkom idućeg mjeseca ulazi u svoju negativnu fazu, što bi značilo stvaranje jačih anticiklonalnih blokova nad Arktikom, Islandom i Grenlandom, i guranje hladnog arktičkog zraka nad Euroazijsko područje. Za veliki dio Starog kontinenta i dobrog dijela sjevera SAD to je signal dolaska jačeg zahlađenja.

- Današnji podnevni izlaz gfs prognostičkog modela, zaista daje, po meni, pretjerano hladan scenarij za kraj ovog mjeseca. Smatram da će se ovo čak i ublažiti, jer ovo je usuđujem se reći "prenapuhano". Hoće li svi ostali relevantni prognostički modeli slijediti put gfs ostaje za vidjeti?! Šalu na stranu, ovakvih situacija zimi neće nedostajati, no za ovo doba godine smatram da je ipak to pretjerano, ili možda i ne!! - piše profesor.

Meteo prognoza - (NE)OČEKIVANO

Dugoročnije gledano, veliki dio regije Balkana bi trebao očekivati temperaturno normalnu, lokalno i hladniju zimu, a posebno se to odnosi na zapadni dio Balkana.

Inače, početak desetog mjeseca u regiji više liči na proljeće nego na jesen. Sunčano i veoma toplo vrijeme već duže vrijeme vlada ovim područjem, ali iznadprosječnim temperaturama koje prevladavaju ove jeseni, čini se, dolazi kraj.

Naime, kako javlja meteo servis Severe Weather Europe (SWE), sljedeće sedmice stiže talas hladnog zraka s Arktika koji bi trebao dovesti do promjene vremena i nižih temperatura. Hladna fronta se - kako se očekuje - s arktičkih predjela spušta ka istočnoj Evropi sljedećeg utorka.

Severe Weather Europe javlja i kako bi hladni talas trebao ojačati dok se bude kretao ka istoku kontinenta, a hladna fronta se tada usmjeriti sjevernom Mediteranu i Balkanu!?

Temperature bi mogle pasti i ispod minusa, a u višim predjelima pasti i snijeg...