Prvi slučaj ljudožderstva u BiH, koji je prekjučer otkriven u Bosanskoj Krupi, iznenadio je tužioce, psihijatre, psihologe i istražitelje, koji su se prvi put u svojim karijerama susreli s ovakvim oblikom psihopatologije.

Sabahudin Velić (33), koji je nakon priznanja da je sjekirom iskasapio majku Nasihu (60) i jeo meso s njenog tijela, jer je bio pod navodnim djelovanjem crne magije, a ostatak spalio i zakopao na više mjesta, doveden je u Tužilaštvo USK, gdje je utvrđen njegov identitet, te mu je određeno zadržavanje od 24 sata.

On je policajcima tvrdio da su mu se pred očima pojavila četiri džina koja su ga natjerala da jede meso mrtve majke!? Ostatak njenog tijela je spalio i zakopao na nekoliko mjesta oko kuće. Kasnije je neke dijelove iskopao, a istražitelji su u blizini kuće pronašli i dijelove tkiva ubijene žene.

Privođenje Sabahudina Velića

Ionako mučnu istragu dodatno je zakomplicirao štrajk advokata u Unsko-sanskom kantonu (USK) BiH zbog neizmirenih obaveza sudova prema njima po osnovu troškova odbrana po službenoj dužnosti. U krivičnim predmetima neophodno je prisustvo advokata na saslušanjima i ročištima, u suprotnom se krši pravo osumnjičenog na odbranu.

Dilemu je razriješio Ilijas Midžić, predsjednik Upravnog odbora Advokatske komore USK, koji je naveo da će Komora u ovom slučaju napraviti izuzetak i dozvoliti advokatu da preuzme Velićev slučaj.

- Mi odbijamo saradnju sa sudovima, ali smo profesionalni i nećemo urušavati pravosudni sistem. Njemu je Tužilaštvo odredilo 24 sata zadržavanja, tako da bi me danas trebali kontaktirati da se osigura advokat. Čim sam vidio detalje ovog slučaja, shvatio sam da će ova osoba biti upućena na obavezno psihijatrijsko liječenje. Sutra ću kontaktirati Komoru i Tužilaštvo da bi se ovo što prije riješilo – objasnio je Midžić.

OSVETA MAJCI. Čedomir Novaković, poznati psiholog s dugogodišnjim kliničkim iskustvom, tvrdi da se nikada u karijeri nije sreo sa slučajem kanibalizma, piše Avaz.

- Kanibalizam je rijetka pojava na ovim prostorima, a u ovom konkretnom slučaju pretpostavka je da je počinjen zbog jakih halucinacija. Nisam nikada imao ni blizu okrutan slučaj kao ovaj koji se dogodio u Bosanskoj Krupi – tvrdi Novaković.

On smatra da nauka ima objašnjenje i za ovakve jezive zločine.

- Prvo objašnjenje bi bilo da je ta osoba dugi niz godina bolovala ili patila od nekog psihijatrijskog poremećaja. U našoj kulturi svaki psihički problem nastoji se sakriti, pa na kraju eskalira. Drugi faktor bi mogao biti uticaj nekih halucinogenih sredstava koja izazivaju psihoze, koja mogu prouzrokovati veliko nasilje. Evo u ovom konkretnom slučaju prevelika ljubav prema majci, jer se ljubav prema majkama mjeri najvećim stepenom, kod patoloških slučajeva može biti izazvana kontraemocija, dakle da se prevelika ljubav pretvori u mržnju i osvetu – objasnio je Novaković.

- Od surovih slučajeva radio sam na dosta ubistava, ali nikada bije bio uključen kanibalizam. Kao sudija sam izrekao posljednju smrtnu kaznu u bivšoj Jugoslaviji. Radilo se o slučaju gdje je optuženi raskomadao čovjeka pa ga zapalio, ali za razliku od ovog slučaja u Bosanskoj Krupi nije ga jeo – zaključio je advokat Midžić.

POVEZANO
Sabahudin Velić (33) ubistvo majke 1SABAHUDIN VELIĆ (33): "Jeo sam tijelo majke koju sam prvo ubio, jer su mi to naredila 4 džina...!?"