Po nalogu Tužiteljstva BiH u saradnji sa Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, više desetina policijskih djelatnika učestvuje u složenoj međunarodnoj operaciji kodnog naziva "Bosfor", navedeno je u srijedu ujutro iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

- Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH, nalazi se u središtu Granične policije, odakle se koordinira svim aktivnostima na terenu. U akciji učestvuje više zemalja, a usmjerena je na osobe osumnjičene da su organizirano, planski i za velike novčane iznose vršile krijumčarenje ilegalnih emigranata sa područja Turske  i Sirije preko BiH i Hrvatske, prema zemljama EU.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni organizirali ilegalni transport više desetina ilegalnih emigranata, oba spola i različitih staorsnih grupa, koje su za velike novčane iznose, koji su dostizali i više hiljada eura, krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje Zapadne Europe - dodaje se, i navodi da su vezano za ovu akciju institucije iz BiH u stalnom kontaktu s kolegama u Republici Hrvatskoj.

- U Bosni i Hercegovini organizirani su pretresi na 6 lokacija i lišeno je slobode 6 osoba, dok se u Hrvatskoj provodi akcija na 14 lokacija. Među osumnjičenim u ovoj međunarodnoj grupi, koja je djelovala na području nekoliko zemalja, nalaze se državljani BiH, Hrvatske, kao i državljani Turske koji su među organizatorima ovih nezakonitih aktivnosti.

- Akcija "Bosfor", odlučan je korak u borbi protiv ilegalnih migracija sa područja Bliskog Istoka, koja je provedena na međunarodnom nivou, po najvišim istražiteljskim i policijskim standardima. Osobe lišene slobode u BiH trebaju biti predane postupajućem tužitelju, koji nakon ispitivanja osumnjičenih treba donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom - zaključeno je.

(Doznajemo.com)