Državno tužiteljstvo Hrvatske potvrdilo je da su u istrazi slučaja Agrokor u toku "izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv privrede i krivotvorenja te da traju pretrage kod 15 osoba".

- U okviru ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje, odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod 15 osoba, koje traju. Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu. Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke Državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici, sukladno zakonskim odredbama, navelo je Državno tužiteljstvo.

Prema neslužbenim informacijama, u istrazi učestvuje gotovo 300 policajaca, koji istražuju na čak 60 lokacija.

Do sada su prema dostupnim podacima lišeni slobode Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Tomislav Lučić.

Svi oni bili su članovi uprave ili nadzornog odbora posrnulog koncerna, u čijoj je upravi, prije dolaska vanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka, bilo sedmero članova.

Nakon privođenja Crnjca potvrđeno je i lišavanje slobode Piruške Canjuge koju tužiteljstvo, po riječima njenog pravng zastupnika tereti da je kao članica uprave prihvatala lažne finansijske izvještaje i u tom svojstvu obmanjivala poslovne partnere.

- Stavlja joj se na teret kao i drugim članovima uprave da su prihvaćali lažna financijska izvješća i u tom svojstvu obmanjivali poslovne partnere, da su Ivici Todoriću pribavili protupravnu korist te da ne postoji sva dokumentacija poslovanja koja je trebala postojati, izjavio je advokat Anto Nobilo.

Nobilo tvrdi da se Canjugu sumnjiči za sve što je uprava kolektivno napravila, ali da se ne spominje u konkretnim radnjama. Pojasnio je da nije istina da je u upravi bila od 2006. do 2017. jer zbog čuvanja trudnoća duže vrijeme nije radila.

- Četiri godine je bila na bolovanju, nikad se nije bavila financijama već razvojem nekretnina za Agrokor, tvrdi Nobilo.

Ljubo Pavasović Visković, advokat jednog od bivših čelnika Agrokora Ivana Crnjca, potvrdio je ranije da je, nakon pretrage stana, njegov branjenik "lišen slobode" i odveden u policiju.

On je objasnio da istraga obuhvata poslovanje Agrokora u posljednjih nekoliko godina te da su iz doma njegovog branjenika zaplijenjeni telefon i "dva papira".

- Sve se temelji na revizorskom izvješću, nepravilnostima u knjiženjima, krivotvorenim bilancama i izvješćima, pojasnio je Pavasović Visković, koji očekuje da će Crnjac tokom dana biti ispitan u Državnom tužiteljstvu.

Rajko Čogurić, koji u istrazi slučaja Agrokor zastupa Antu Todorića, sina osnivača koncerna Ivice Todorića, izjavio je da u pouci o pravima koju je primio gotovo nema pravnih detalja te da se radi "više o političkoj deklaraciji, nego o konkretnom aktu".

Dodao je i da se njegov branjenik, iako nije u Hrvatskoj, namjerava odazvati ukoliko dobije poziv za razgovor s pravosudnim tijelima.

Ante Todorić se, tvrdi, "uredno, prije mjesec ili više dana", odjavio iz Hrvatske i prijavio novo prebivalište na londonskoj adresi.

- On nije u bijegu i on će se u svakom slučaju, kada dobije formalni poziv, odazvati i biti dostupan pravosudnim tijelima, izjavio je Čogurić.

Nakon što je policija u ponedjeljak ujutro pokrenula akciju Agrokor, osnivač tog koncerna Ivica Todorić na svom je blogu ocijenio da je riječ o političkom procesu, ali da će biti dostupan institucijama pravne države i saborskoj istražnoj komisiji.