Maturant Srednje tehničke škole za grafički dizajn i multimedijsku tehnologiju sa Ilidže (Sarajevo) smrtno je stradaotokom ekskurzije u Pragu.

18-godišnji mladić inicijala A.M. pao je s prozora hotela u ovom češkom gradu u kojem su bili smješteni učenici.

Iz Praga su stigle dvije verzije priče. Prema jednoj, maturant je počinio suicid dok nikoga nije bilo u sobi, dok se s druge strane tvrdilo da je nesretnim slučajem pao s balkona kada je htio uzeti zraka i navodno je tome svjedočilo nekoliko učenika.

Iz češke policije nisu željeli potvrditi nijednu verziju, već su se kratko oglasili da u slučaju nema elemenata krivičnog djela.

- Kako smo doznali, učenici ove škole krenuli su na ekskurziju u Beč. U Austriju su stigli u subotu, a u nedjelju su stigli u Češku, gdje se dogodila tragedija - navodi Radio Sarajevo na svojoj Internet stranici.

Maturant suicid Češka 06/19a

- Dječak je imao problema s depresijom, ali ništa nije naslučivalo da će se dogoditi tragedija. Na putovanju u Austriji i Češkoj bio je raspoložen. Uostalom, kao i svi učenici, izjavio je izvor blizak rukovodstvu Srednje tehničke škole sa Ilidže za spomenuti izvor.

Informaciju je izvoru potvrdio i direktor ove škole, gospodin Fuad Durgut:

- Još nemamo zvaničnih informacija, istraga je u toku. Saučešće porodici i molim da se poštuje mir, kako porodice, tako i svih nas koji radimo. Posebno bih zamolio sve da dodatnih trauma poštedimo njegove roditelje, dodao je Durgut.

Istraga je u toku.

Maturant suicid Češka 06/19a

POTVRDA IZ VLADE KANTONA. Maturant Srednje tehničke škole za grafički dizajn i multimedijsku tehnologiju s Ilidže preminuo je na ekskurziji u Pragu, potvrdili su iz Vlade Kantona Sarajevo (KS).

- Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je informirano da je 10. juna oko 20:30 sati na maturalnoj ekskurziji učenika III razreda Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža, u tragičnom događaju u Pragu, Republika Češka, smrtno stradao 18-godišnji učenik A. M. Ostali učenici su dobro, pod nadzorom školskog pedagoga i vratit će se kući kada se za to ostvare uvjeti, navode iz Vlade KS.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u stalnom je kontaktu s vodičima puta, agencijom i Ambasadom Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj.

Članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo izražavaju duboko saučešće roditeljima tragično nastradalog mladića.