Stojanka Simić (49) iz sela Babanovci kod Prnjavora podlegla je opekotinama koje je prošle sedmice zadobila kada se polila benzinom i zapalila u svojoj kući.

Uprkos naporima ljekarskih ekipa, Simić je u ponedjeljak navečer izgubila bitku za život i jučer je sahranjena na lokalnom groblju u Babanovcima. Ispratili su je rodbina, prijatelji i neutješni suprug Milan Marić, koji je otkrio da se Stojanka zapalila nakon što je doznala da je on obolio od karcinoma, što je pokušavao da sakrije od nje.

- Sjedili smo tog dana i pili kafu, Stojanka mi je prigovorila da su do nje doprle priče o mojoj bolesti - karcinomu. Pitala me je krijem li od nje istinu, znajući da, kako mi je govorila, bez mene više ne bi imala snage da živi. Nakon što je pročitala ljekarske nalaze, prema kojima moram da odstranim tanko crijevo, naglo je skočila i razbila dvije šoljice o zid - prisjetio ae Marić.

On kaže da je Stojanka nakon toga otišla u šupu, gdje se polila mješavinom benzina i ulja za motornu pilu.

- Ni slutio nisam da se u šupi polila benzinom. Čim se vratila, kresnula je upaljačem, koji je zgrabila sa stola. Na moje zaprepaštenje, počela je živa da gori! Gasio sam je uz pomoć ćebadi i krpa. Spasavao sam joj lice i prsa. Onda mi je rekla da joj gore noge i ljekari su konstatovali opekotine na skoro 60 posto tijela. Sve sam učinio da je spasim... - izjavio je Milan, koji je i sam zadobio opekotine po rukama dok je gasio vatru.

Stojanka i Milan živjeli su sedam godina zajedno. Ona je rodom iz Teslića, a on iz Kneževa, i u Babanovce su se doselili prije četiri mjeseca. Tu su kupili kuću, koju su renovirali i na imanju su uzgajali životinje i sadili baštu. Stojanka je radila kao njegovateljica starih i iznemoglih osoba i iza nje su ostala dva sina i kćerka iz prvog braka, dok sa Milanom nije imala djece.