Različita su mišljenja meteorologa o tome kakva bi mogla biti jesen i zima pred nama. Tako Cro meteo info, uz ilustraciju meteo modela koju možete pogledati u prilogu ovog teksta, navodi kako bi se mogle obistiniti prognoze da bismo napokon trebali imati normalnu zimu sa snijegom.

- Sa sjevera bi sve češće mogao prodirati hladan zrak pa je vrlo izgledno da već početkom desetog mjeseca u najvišem gorju bude i prvog snijega.

I popularna stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna očekuje zimu sa mnogo više snijega nego što je to bilo u protekle dvije godine.

Međutim, meteorolozi američkog Accuweathera prognoziraju za jugoistok kontinenta toplu jesen s manje padavina od prosjeka.

- Do kraja devetog, i u desetom mjesecu moguće su povremene oluje, ali će, kada je riječ o prosjeku, jesen bi trebala biti topla. Kiše se očekuje da će padati u okviru prosjeka za to doba godine, ali u nekim dijelovima kontinenta moglo bi biti više sušno nego inače.

Dugoročno, jug Starog kontinenta mogao bi imati toplu i većinom suhu jesen zbog razvoja anticiklone preko Sredozemlja. Područje visokog pritiska trebalo bi zadržavati oluje sjevernije i ograničiti padavine u cijeloj regiji.

Jesen bi, prognozira se, prema temperaturi, mogla više ličiti kasnom ljetu - navodi se u toj prognozi, čiji meteorolozi ocjenjuju da ne treba strahovati od velikih poplava, iako su one u manjoj mjeri moguće u kombinaciji s olujama, posebno na sjeveru Balkana.

Prvi snijeg u gradovima u našoj regiji oni očekuju tek u trećoj dekadi 11. mjeseca...