O problemima djece, ali i šire populacije, koji imaju dijagnozu dijabetesa, jedne od bolesti koja pogađa sve veći broj ljudi malo se piše i govori u javnosti, a neki od njih preživljavaju pravu dramu...

U Bosni i Hercegovini, očito, stvari kada je ovaj problem u pitanju nisu posložene kako treba.

POVEZANO
Inzulin dijeteZA ŽIVOT S MANJE BOLI: Djeca oboljela od dijabetesa trebaju pomoć i zastupnika Skupštine KS

O tome svjedoči i pismo kojim se javnosti obratio jedan građanin. Pročitajte!

- Ovo na slici je inzulin. Inzulin je hormon koji luči žlijezda gušterača. Život bez inzulina nije moguć. Eh, oboljeli od dijabetesa tip1 inzulin sebi ubrizgavaju penovima ili pumpicama. Proteklih dana veliki broj oboljelih od dm1 je dobio zabranu na izdavanje inzulina. Bez bilo kakvog objašnjenja. Navodno prekoračenje propisanih doza. Dilaju ga roditelji kao kokain, drugog objašnjenja nema. Elem, još jedan udar na djecu oboljelu od dm1, a niko od ovih faca što nam se smiješe sa bandera, nijedna politička partija u svom nekom programu nije spomenula probleme u ovom slučaju te djece i omladine. Valjda kontaju mala baza.

POVEZANO
Romana PanićSRPSKA PJEVAČICA HTJELA DA SE UBIJE: Kad je čula vijest da boluje od dijabetesa

Varaju se. Više od 200 djece je u Kantonu Sarajevo sa dijagnozom dm1, i nekoliko hiljada starijih od 18 godina. Velika baza. Uradite nešto za njih, obećajte, ponudite barem nešto kako bi se njihova svakosatna borba za život olakšala. Imate još vremena. Budite iskreni, krenite u akciju i dokopat ćete se toliko željene vlasti. I da, iako sam redovni platiša zdravstvenih usluga za ovaj inzulin moram davati novce. I zabranili ga - navodi se u pismu koje je objavila stranica CRNA Hronika BiH.

POVEZANO
InjekcijaSTIŽE SPAS ZA MILIONE LJUDI: Pronađen lijek za dijabetes!?

(Doznajemo.com)