VELUX ACTIVE zajedno sa Netatmo je nagrađen dvijema prestižnim nagradama CES na Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu, Nevada, USA. Nagrade su dane u kategorijama Pametna kuća (Smart Home) i Ekološki dizajn i održive tehnologije (Eco-design & Sustainable Technologies)

Kao i nagrade, danas VELUX takođe zvanično najavljuje svoje partnerstvo sa revolucionarnom kompanijom Netatmo koja se bavi pametnim kućama. VELUX radi sa Netatmo na razvijanju inovativnih rješenja unutrašnje klime nazvan VELUX ACTIVE. I partnerstvo i koncept proizvoda su objavljeni u kontekstu CES Unveiled, CES izložbi u Las Vegasu.

Očekuje se da će se prvi VELUX ACTIVE proizvodi lansirati na tržište u jesen 2017. godine. The first VELUX ACTIVE products are expected to launch in autumn 2017. Oni će se sastojati od WiFi gateway i pametnog upravljanja za VELUX Integra krovne prozore i proizvode za zaštitu od svjetlosti i toplote, zajedno sa aplikacijama za iOS i Android operativne sisteme. Na osnovu parametara unutrašnje klime, kao što su temperature, nivo dnevne svjetlosti, vlage i nivoa CO2, korisnici će moći da automatizuju upravljanje krovnim prozorima i roletnama – čime se osigurava optimalna klima u kući u svakom trenutku.

Pametne kuće i automatizacija, prema predviđanjima, bi mogle biti jedan od sljedećih velikih trendova među kupcima. S obzirom da je sve više i više proizvoda u kućama online ili međusobno povezano, sa pametnom kućom prihodi bi se trebali učetverostručiti gotovo do 65 biliona dolara do 2020. godine (statistike iz 2016.)

“Veoma brzo vaš dom će biti u mogućnosti da vam pomogne da vodite računa o vašem zdravlju, osiguravajući vam da dobijate mnogo dnevne svjetlosti i svježeg vazduha tačno onda kada su vam potrebni“ – izjavio je Jørgen Tang-Jensen, CEO VELUX grupacije. “VELUX stvara bolje životne uslove za naše kupce već više od 75. godina, i ova saradnja sa Netatmo predstavlja jedan važan korak naprijed u pružanju veće udobnosti, blagostanja, energetske efikasnosti i sigurnosti”.

“Veoma smo zadovoljni što razvijamo ovo inovativno rješenje sa VELUX-om, liderom u proizvodnji krovnih prozora. Sa ovim partnerstvom, mi pokazujemo našu sposobnost da kreiramo rješenja koja se uklapaju u infrastrukturu doma i direktno se obraćaju BtoB tržištu”, - objasnio je Fred Potter, osnivač i predsjednik Netatmo“. Kroz ovu saradnju, donosimo naše vještine u polju vještačke inteligencije, integracije softvera proizvoda, elektronike i iskustava korisnika”, dodao je Potter.

Kao dio strategije o pametnim kućama, VELUX je takođe najavio i saradnju sa firmom Apple, na razvoju proizvoda kompatibilnih sa Apple HomeKit platformom za pametne kuće.

(Doznajemo.com/Promo)